Σερβία: Συγχώνευση δύο κομμάτων – Ενισχύεται η πολιτική δύναμη του Βούτσιτς

Το Σερβικό Πατριωτικό Κόμμα (SPAS) έπαψε από σήμερα να υφίσταται και προσχώρησε οργανωμένα στο κυβερνών Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα (SNS), του Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Το SPAS, του οποίου αρχηγός ήταν ο διεθνής υδατοσφαιριστής Αλεξάνταρ Σάπιτς, στις βουλευτικές εκλογές τον Ιούνιο του 2020 έλαβε το 3,4% των ψήφων (10 έδρες στη βουλή) και πήρε μέρος στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Την απόφαση προσχώρησης στο Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα πήραν τα συλλογικά όργανα του SPAS πριν από ένα μήνα περίπου και ύστερα από εισήγηση του προέδρου Αλεξάνταρ Σάπιτς.

Προηγήθηκαν συναντήσεις των δύο προέδρων Σάπιτς και Βούτσιτς, όπου συμφωνήθηκαν οι προϋποθέσεις και οι όροι της συγχώνευσης.

Σήμερα, κατά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του SNS επικυρώθηκε η προσχώρηση του SPAS, ενώ ο Αλεξάνταρ Σάπιτς εξελέγη αντιπρόεδρος του νέου κόμματος.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του σερβικού Τύπου, τα οποία δεν έχουν διαψευστεί, ο Σάπιτς θα είναι ο υποψήφιος του Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος για το Δήμο του Βελιγραδίου στις δημοτικές εκλογές που θα διεξαχθούν την άνοιξη του 2022.

Η προσχώρηση του SPAS στο SNS δεν πρόκειται να αλλάξει τον συσχετισμό δυνάμεων στο εθνικό κοινοβούλιο με δεδομένο ότι και μέχρι τώρα, όλα τα κόμματα που εκπροσωπούνται στη Βουλή συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό και δεν υπάρχει αντιπολίτευση.

Με την κίνηση αυτή ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς προσπαθεί να διευρύνει το εκλογικό του σώμα ενόψει των βουλευτικών εκλογών που θα διεξαχθούν το 2022 κάτω από πιο διαφανείς όρους και πιθανόν με την συμμετοχή κομμάτων της αποκαλούμενης δημοκρατικής αντιπολίτευσης τα οποία μποϋκόταραν τις προηγούμενες εκλογές.

Στην Σερβία βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία διαλόγου κοινοβουλευτικών και εξωκοινοβουλευτικών κομμάτων, υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να διασφαλιστούν δημοκρατικές συνθήκες για την διενέργεια των εκλογών.

Δείτε επίσης: Βρετανία – κορονοϊός: 3.398 νέα κρούσματα, 7 νέοι θάνατοι

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading