Ο γερμανός υπ. Υγείας χρειάζεται έξι δισεκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση του κορονοϊού

Ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας Γενς Σπαν χρειάζεται συνολικά περισσότερα από έξι δισεκατομμύρια ευρώ για να χρηματοδοτήσει τα σχέδια για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

Μόνο για την αγορά εμβολίων, έχουν υπολογισθεί τρία δισεκατομμύρια ευρώ για το τρέχον έτος και το 2021, σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters από κύκλους του κυβερνητικού συνασπισμού. Χρειάζεται επίσης άλλο ένα δισεκατομμύριο ευρώ για την επέκταση και τον εξοπλισμό των κέντρων εμβολιασμού. Δεδομένου ότι τα ομόσπονδα κρατίδια έχουν επίσης επιβάλει αποζημίωση από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση για τη διατήρηση ελεύθερων κλινών, θα απαιτηθούν ακόμα δύο δισεκατομμύρια ευρώ φέτος.

Ο Σπαν διαβεβαίωσε την επιτροπή προϋπολογισμού, σε ειδική συνεδρίαση που έγινε χθες, Δευτέρα, ότι θα μπορούσε να αυξήσει το ποσό αυτό για φέτος από ίδιους πόρους. Ωστόσο, δεν είναι σαφές εάν ο ομοσπονδιακός προϋπολογισμός δεν θα επιβαρυνθεί με πρόσθετες δαπάνες σε περίπτωση παράτασης των αναγκών για την αντιμετώπιση του κορονοϊού το 2021.

Τα ομόσπονδα κρατίδια απέσπασαν την Κυριακή οικονομικές δεσμεύσεις από το υπουργείο Υγείας για να διασφαλίσουν ότι θα διατεθούν κρεβάτια για ασθενείς με κορονοϊό σε κλινικές και κέντρα αποκατάστασης, ενώ η καγκελάριος Μέρκελ είπε ότι η απαιτούμενη αποζημίωση ήταν πιο στοχευμένη από ό,τι την άνοιξη, στο πρώτο κύμα του κορονοϊού.

Στο προσχέδιο του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού για το 2021, περιλαμβάνονται ήδη προληπτικά πέντε δισεκατομμύρια ευρώ για μέτρα αντιμετώπισης του κορονοϊού. Από αυτά θα πρέπει επίσης να πληρωθεί η αγορά των εμβολίων, ιδίως για τη χρηματοδότηση των κέντρων εμβολιασμού, εξακολουθεί όμως να υπάρχει σημαντική αβεβαιότητα. Και τούτο διότι ενώ η κατασκευή των κέντρων εμβολιασμού πρόκειται να χρηματοδοτηθεί από κοινού από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και τις κυβερνήσεις των κρατιδίων, η λειτουργία τους θα χρηματοδοτηθεί από τις κρατικές και ιδιωτικές εταιρείες ασφάλισης υγείας.

©Πηγή: amna.gr

Loading