O Τραμπ στο Λονδίνο σε μια κρίσιμη συγκυρία

Ο πρόεδρος Τραμπ φτάνει αύριο, Δευτέρα στο Λονδίνο εν μέσω του πολιτικού χάους του Brexit, με την Τερέζα Μέι να έχει ανακοινώσει την παραίτησή της από την πρωθυπουργία και πολλούς πολίτες να διαδηλώνουν στους δρόμους.

Την τελευταία φορά που ο Ντόναλντ Τραμπ επισκέφθηκε τη Μεγάλη Βρετανία τον Ιούλιο του 2018 το ταξίδι του στιγματίστηκε από μεγάλες διαδηλώσεις. Δεκάδες χιλιάδες Βρετανών είχαν συγκεντρωθεί στο κέντρο του Λονδίνου για να διαμαρτυρηθούν κατά της πολιτικής του αμερικανού προέδρου. Παρά την κάθε άλλο θερμή υποδοχή που του επεφύλαξαν οι Βρετανοί τότε, ο πρόεδρος Τραμπ επισκέπτεται αύριο το Λονδίνο, υπό άλλες συνθήκες αυτή τη φορά. Κατά την τριήμερη επίσκεψή του θα συνοδεύεται από τη σύζυγό του, Μελάνια.

Η επίσκεψη γίνεται κατόπιν επίσημης πρόσκλησης της Βασίλισσας Ελισάβετ, υπό την ιδιότητα της αρχηγού του κράτους, κατόπιν σύμφωνης γνώμης της βρετανικής κυβέρνησης. Έτσι όταν ανακοίνωσε η Τερέζα Μέι την επίσκεψη Τραμπ τον περασμένο Απρίλιο τη χαρακτήρισε «ευκαιρία για τη σύσφιξη των διμερών σχέσεων σε τομείς όπου ήδη υπάρχει στενή συνεργασία, όπως το εμπόριο, οι επενδύσεις, η ασφάλεια και η άμυνα».

Ωστόσο έκτοτε η κατάσταση στη Μ. Βρετανία έχει μεταβληθεί ριζικά. Η Τερέζα Μέι έχει ανακοινώσει στο μεταξύ την παραίτησή της, με επίσημη ημερομηνία αποχώρησής της από την Ντάουνιγκ Στριτ την 7η Ιουνίου. Με άλλα λόγια δύο ημέρες μετά την επίσκεψη Τραμπ.

Επίσκεψη σε μια χώρα όπου το πολιτικό τοπία αλλάζει καθημερινά

«Το νόημα της επίσκεψης έχει αλλάξει» αναφέρει στη DW o Mάθιου Κολ, λέκτορας Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγκχαμ. Όπως σημειώνει: «Ο αρχικός σκοπός είχε ίσως να κάνει με την εκδήλωση της στήριξης των ΗΠΑ -ως της μεγαλύτερης οικονομικής δύναμης του πλανήτη- προς τη Μ. Βρετανία μετά την αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ.

Αλλά αυτό δεν συνέβη. Σε αυτό το πλαίσιο απουσίας περιεχομένου, η απρόβλεπτη συμπεριφορά του Τραμπ ίσως καθορίσει και την ατζέντα, για παράδειγμα ενδιαφέρον θα έχει ίσως ποιον θα συναντήσει ιδιωτικά: τον Νάιτζελ Φάρατζ ή τον Μπόρις Τζόνσον;»

Πάντως και αυτή τη φορά αναμένονται μεγάλες διαδηλώσεις κατά του Τραμπ στο Λονδίνο. Ομάδα διαδηλωτών για παράδειγμα σχεδιάζει να κλείσει την Πλατεία Τραφάλγκαρ και να διοργανώσει κάτι σαν «συμβολικό καρναβάλι».

«Η διαμαρτυρία μας δεν αφορά μόνο τον Τραμπ. Διαδηλώνουμε κατά της επίσκεψης Τραμπ μεν αλλά συγχρόνως διαδηλώνουμε κατά της πολιτικής του μίσους και των διαιρέσεων, της ακόρεστης όρεξης των πολυεθνικών, κατά της άρνησης της κλιματικής αλλαγής, της δαιμονοποίησης των προσφύγων και μεταναστών, της αύξησης των κρουσμάτων ρατσισμού, της καταπάτησης των δικαιωμάτων των γυναικών, των επιθέσεων σε ομοφυλόφιλους και τρανσέξουαλ» αναφέρει ο Σαϊστά Αζίζ, μέλος της ομάδας διαδηλωτών «Στοπ στη Συμμαχία Τραμπ».

Θα μιλήσει ο Τραμπ τελικά στη Βουλή των Κοινοτήτων;

Μετά τον Τζωρτζ Μπους το 2003 και τον Μπαράκ Ομπάμα το 2011, ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ο τρίτος αμερικανός πρόεδρος που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Μεγάλη Βρετανία μετά από πρόσκληση της Βασίλισσας.

Την ίδια ώρα πολλοί βρετανοί πολιτικοί διερωτώνται γιατί καν έγινε αυτή η πρόσκληση προς έναν μη δημοφιλή πρόεδρο των ΗΠΑ, τον οποίο μάλιστα θα υποδεχθεί μια πρωθυπουργός που απέτυχε. Πάντως μολονότι στο ταξίδι αυτό ο Τραμπ θα γίνει δέκτης όλων των τιμών που προβλέπονται από το παμπάλαιο βρετανικό εθιμοτυπικό, το ταξίδι του φαντάζει εντούτοις περίεργο.

Ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων, Τζον Μπέρκοου έχει μάλιστα δηλώσει ότι θα εναντιωθεί πλήρως στον Τραμπ, κατά την καθιερωμένη ομιλία των προσκεκλημένων ξένων ηγετών στο ιστορικό βρετανικό κοινοβούλιο, εάν τελικά αυτή πραγματοποιηθεί.

«Δεν υπάρχει τίποτα το κανονικό στον Τραμπ ή στην προεδρία Τραμπ και αυτή είναι μια επίσκεψη κάθε άλλο παρά κανονική» σημειώνει από την πλευρά του ο Σαϊστα Αζίζ εκτιμώντας ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα μείνει πολύ μακριά από τις διαδηλώσεις και ίσως τελικά να μην επισκεφθεί καν το βρετανικό κοινοβούλιο. Η αποδοχή του από τους πολίτες και τον πολιτικό κόσμο στη Μ. Βρετανία είναι άλλωστε σχεδόν ανύπαρκτη.

Πηγή: Deutsche Welle

Loading