Νέο ρεκόρ για το drone της NASA στον Άρη (video)

Τις πτήσεις του στον Άρη συνεχίζει το αυτόνομο ιπτάμενο όχημα της NASA

Η αποστολή του στον Άρη ήταν μια ιστορική απόφαση για την ΝΑSA, χωρίς όμως οι επιτελείς της NASA να έχουν υψηλές προσδοκίες.

Το drone που ονομάστηκε Ingenuity θα ταξίδευε στον Άρη ενσωματωμένο στον προηγμένο ρομποτικό εξερευνητή Perseverance που έχει αποστολή την αναζήτηση ζωής στον πλανήτη. Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία είχε κάνει γνωστό ότι το μέρος της αποστολής που αφορούσε το drone θα ήταν απόλυτα πετυχημένο ακόμη και αν το ιπτάμενο όχημα σηκωνόταν απλά για λίγα δευτερόλεπτα από το αρειανό έδαφος και δεν κατάφερνε να κάνει τίποτε άλλο στην συνέχεια. Αν όλα πήγαιναν καλά και το drone κατάφερνε αρχικά να επιβιώσει στις ακραίες συνθήκες του Άρη και στην συνέχεια να πετάξει θα πραγματοποιούσε πέντε συνολικά σύντομες πτήσεις.

Προς έκπληξη όλων το drone ολοκλήρωσε με απόλυτη επιτυχία όλα τα στάδια της αποστολής. Τον περασμένο Μάιο η NASA αποφάσισε να δοκιμάσει τα όρια του Ingenuity και ανακοίνωσε ότι ανανέωσε για ένα ακόμη μήνα την λειτουργία του και θα πραγματοποιούσε μια ή δύο ακόμη πτήσεις.

Το drone πριν από 48 ώρες πραγματοποίησε την δέκατη πτήση του σπάζοντας μάλιστα σε αυτή την πτήση διάφορα ρεκόρ. Σε αυτή την δέκατη πτήση του πέταξε πιο ψηλά από κάθε άλλη φορά φτάνοντας σε ύψος 12 μέτρων από το αρειανό έδαφος. Ολοκληρώνοντας την πτήση του το Ingenuity κάλυψε μια απόσταση με την οποία έσπασε το φράγμα του ενός μιλίου. Το drone έχει καλύψει απόσταση συνολικά στις πτήσεις του μεγαλύτερη από 1,6 χλμ.

Το αυτόνομο ιπτάμενο όχημα πέταξε σε αυτή την δέκατη πτήση του στην περιοχή Raised Ridges του κρατήρα Jezero στον οποίο βρίσκεται. Κατέγραψε πολλές φωτογραφίες τις οποίες θα μελετήσουν και θα επεξεργαστούν τα στελέχη της αποστολής γιατί θέλουν να στείλουν σε αυτή την περιοχή το Perseverance ώστε να του υποδείξουν τα σημεία που πρέπει να πραγματοποιήσει έρευνες.

Η NASA δεν θέτει πλέον νέες ημερομηνίες λειτουργίας του drone και θα ακολουθήσει τακτική βήμα προς βήμα. Όσο το drone λειτουργεί και πραγματοποιεί πτήσεις θα χρησιμοποιείται για να παρατηρεί και να καταγράφει εικόνες από περιοχές που πρόκειται πάει στην συνέχεια ο ρομποτικός εξερευνητής.

Δείτε επίσης: Mark Zuckerberg: Εντυπωσιακά σχέδια για το μέλλον της online επικοινωνίας (vid)

Loading