Μέρκελ: Απειλεί τη Λευκορωσία με νέες κυρώσεις – Ζητά άμεση απελευθέρωση των αντιφρονούντων

Οι τοποθετήσεις της Γερμανίας Καγκελάριου στο ζήτημα που απασχολεί την Ευρώπη και όχι μόνο από χθες, αναφορικά με τις κυρώσεις στη Λευκορωσία για το θέμα Προτάσεβιτς.

Με επιβολή περαιτέρω ευρωπαϊκών κυρώσεων απείλησε το καθεστώς της Λευκορωσίας η ‘Ανγκελα Μέρκελ, ζητώντας παράλληλα την άμεση απελευθέρωση του αντιφρονούντος δημοσιογράφου Ρόμαν Προτάσεβιτς και της συντρόφου του Σοφία Σαπέγκα.

Αναφερόμενη στην αναγκαστική προσγείωση του αεροσκάφους της Ryanair, που εκτελούσε την πτήση Αθήνα – Βίλνιους, η Γερμανίδα Καγκελάριος έκανε λόγο για «άνευ προηγουμένου» συμπεριφορά των λευκορωσικών αρχών.

«Θα γίνει εντατική συζήτηση για την Λευκορωσία. Για την άνευ προηγουμένου συμπεριφορά των αρχών της Λευκορωσίας. Είδαμε μια αναγκαστική προσγείωση, η οποία οδήγησε στη σύλληψη του αντιφρονούντος Ρόμαν Προτασέβιτς. Ο Ρόμαν Προτασέβιτς πρέπει να αφεθεί αμέσως ελεύθερος. Όλες οι άλλες εξηγήσεις για την προσγείωση του αεροσκάφους της Ryanair είναι απολύτως αναξιόπιστες. Το ίδιο ισχύει και για την σύντροφό του Σοφία Σαπέγκα», τόνισε στις δηλώσεις της η Άνγκελα Μέρκελ, προσερχόμενη νωρίτερα σήμερα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Επιπλέον, η ίδια συμπλήρωσε ότι θα συζητηθούν και ενδεχόμενα περαιτέρω μέτρα που μπορούν να αναληφθούν σε βάρος της Λευκορωσίας, ως ενιαία ευρωπαϊκή αντίδραση.

«Σε αυτά περιλαμβάνονται οι περαιτέρω υπαγωγές σε λίστες (κυρώσεων). Ο Λουκασένκο βρίσκεται ήδη σε λίστα. Επίσης η η άρνηση των πτήσεων στην λευκορωσική αεροπορική εταιρία και βέβαια μια διεθνής έρευνα και η απελευθέρωση των συλληφθέντων», επεξήγησε η Καγκελάριος.

Νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας κάλεσε στο υπουργείο τον Λευκορώσο πρέσβη στο Βερολίνο Ντένις Σιντορένκο.

Οι μέχρι τώρα εξηγήσεις του Μινσκ είναι «παράξενες και αναξιόπιστες», ανακοίνωσε κατόπιν το υπουργείο και ζήτησε «σαφήνεια σχετικά με την κατάσταση της υγείας του Ρόμαν Προτασέβιτς και άμεση απελευθέρωση τόσο του ίδιου όσο και της συντρόφου του».

Δείτε επίσης: Αμερικανική αποστολή στη Γενεύη για προετοιμασίες της Συνόδου κορυφής ΗΠΑ και Ρωσίας – Πότε προσδιορίζεται χρονικά

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading