Μαδρίτη: Κατηγορεί το Μαρόκο για εργαλειοποίηση ανηλίκων, στην παραβίαση των ισπανικών συνόρων στο θύλακα της Θέουτα

Η υπουργός Άμυνας της Ισπανίας Μαργκαρίτα Ρόμπλες κατηγόρησε το Μαρόκο για εργαλειοποίηση εκατοντάδων ανηλίκων, στην παραβίαση των συνόρων της Ισπανίας, έπειτα από τη συρροή χιλιάδων μεταναστών στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας, στον ισπανικό θύλακα της Θέουτα,.

Η υπουργός χαρακτήρισε το περιστατικό «απαράδεκτο», δηλώνοντας στη δημόσια ισπανική τηλεόραση RTVE κατά τη διάρκεια τελετής για την ημέρα των ενόπλων δυνάμεων: «Ενα πράγμα είναι ξεκάθαρο: όταν ανήλικοι χρησιμοποιούνται ως εργαλείο για την παραβίαση των συνόρων της Ισπανίας, είναι απαράδεκτο».

Από τις 17 Μαΐου, τουλάχιστον 8.000 υποψήφιοι μετανάστες, ανάμεσά τους πολλοί νέοι, συνέρρευσαν στον ισπανικό θύλακα, καθώς οι Μαροκινοί συνοριοφύλακες τους επέτρεψαν να περάσουν.

Οι περισσότεροι απωθήθηκαν, αλλά περισσότεροι από 800 ανήλικοι παρέμειναν στους δρόμους της Θέουτα.

Οι αρχές της Θέουτα προσπαθούν να εντοπίσουν τους γονείς τους για να διασφαλίσουν την επιστροφή τους, ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα.

«Είναι απαράδεκτο, τόσο από απόψεως διεθνών κανόνων όσο και ανθρωπιστικού δικαίου», δήλωσε η Μαργκαρίτα Ρόμπλες.

Για να προσθέσει η ίδια: “Καμία χώρα που ενεργεί στο πλαίσιο της καλής γειτονίας δεν μπορεί να χρησιμοποιεί ανηλίκους κατά τέτοιο τρόπο. Η Ισπανία υπήρξε ανέκαθεν ένα από τα βασικά στηρίγματα του Μαρόκου, αλλά ζητούμε σεβασμό εκ μέρους του Μαρόκου, διότι είναι το κλειδί της συνύπαρξης”.

Σύμφωνα με τη Μαδρίτη, μεταξύ των μεταναστών, 1.500 ήταν ανήλικοι, τη στιγμή που η Διεθνής Αμνηστία τους υπολόγισε σε 2.000.

Οι αρχές της Θέουτα κατηγόρησαν το Μαρόκο ότι εκμεταλλεύτηκε τους ανηλίκους ενθαρρύνοντάς τους να διασχίσουν τα σύνορα, ώστε να ασκήσει πίεση επί της Μαδρίτης, στο πλαίσιο της διπλωματικής κρίσης ανάμεσα στις δύο χώρες, που προκλήθηκε από την παρουσία στο ισπανικό έδαφος του Μπραχίμ Γάλι, ηγέτη του Μετώπου Πολισάριο.

Χιλιάδες μετανάστες κατόρθωσαν να διασχίσουν τα σύνορα, διότι οι Μαροκινοί συνοριοφύλακες τους άφησαν να περάσουν, γεγονός που θεωρήθηκε μέτρο αντιποίνων μετά την νοσηλεία του ηγέτη του Μετώπου Πολισάριο στην Ισπανία.

Η συγκεκριμένη συρροή ανθρώπων δημιούργησε φόβους για μετάδοση της επιδημίας του covid-19, αλλά χθες, μόνο 39 εισαγόμενα κρούσματα καταγράφηκαν, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

Δείτε επίσης: Σερβία: Συγχώνευση δύο κομμάτων – Ενισχύεται η πολιτική δύναμη του Βούτσιτς

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading