Κάμινγκς για Τζόνσον – «Έβλεπε τον κορονοϊό ως μια νέα ΄΄γρίπη των χοίρων”»

Ο Ντόμινικ Κάμινγκς πρώην σύμβουλος του Βρετανού πρωθυπουργού, τον επικρίνει για άγνοια, αφέλεια, κυνισμό και αλαζονεία σε σχέση με τον κορονοϊό που έπληξε το Ηνωμένο Βασίλειο

Ο αλλοτινός στενός συνεργάτης του, είναι ο άνθρωπος που για ακόμα μία φορά βγάζει στη σέντρα τη βρετανική κυβέρνηση για τη διαχείριση της πανδημίας. Η χθεσινή μαραθώνια κατάθεσή του ενώπιον δύο κοινοβουλευτικών επιτροπών, είχε σκοπό να δώσει απαντήσεις για το πώς ελήφθησαν οι αποφάσεις για την πανδημία και εάν αυτές οδήγησαν σε περισσότερους θανάτους.

Ο Κάμινγκς έριξε περαιτέρω λάδι στην φωτιά. Περισσότεροι από 20 βουλευτές από τις Επιτροπές Επιστήμης και Τεχνολογίας και Υγείας και Κοινωνικής Περίθαλψης, στο πλαίσιο της έρευνας «Κορωνοϊός: Διδάγματα» (Coronavirus: lessons learnt), ζήτησαν εξηγήσεις και αποδείξεις από τον πρώην πρωθυπουργικό σύμβουλο αναφορικά με τέσσερις τομείς: τις πρώτες μέρες διαχείρισης της πανδημίας, το σύστημα εντοπισμού και ιχνηλάτησης (NHS Test and Trace), το εμβολιαστικό πρόγραμμα και τα δυο λοκντάουν, φθινοπώρου και χειμώνα. Αν και ο Βρετανός πρωθυπουργός κατάφερε να αποτρέψει την ολοκληρωτική πολιτική αποδόμησή του, λαμβάνοντας έστω και καθυστερημένα μέτρα και επενδύοντας στον γρήγορο και μαζικό εμβολιασμό, οι ανθρώπινες απώλειες έχουν ρίξει βαριά τη σκιά τους πάνω του. Σχεδόν 128.000 θάνατοι έχουν καταγραφεί στη χώρα, με το Ηνωμένο Βασίλειο να έχει τον πέμπτο υψηλότερο απολογισμό νεκρών παγκοσμίως.

Ο Κάμινγκς εκθέτει ανεπανόρθωτα την κυβέρνηση Τζονσον, αποκαλύπτοντας μία απερίγραπτη κωλυσιεργία, αλλά και αδυναμία του ίδιου του πρωθυπουργού να αξιολογήσει τη σοβαρότητα του κινδύνου. Συγκεκριμένα, περιέγραψε ότι ακόμα και μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, κανείς στην κυβέρνηση δεν είχε πάρει στα σοβαρά το επερχόμενο κύμα πανδημίας. Ο Τζόνσον, παρά τις συνεχείς εκκλήσεις του, αρνιόταν να ανάψει το πράσινο φως για την κατάρτιση ενός σχεδίου δράσης. Δεν πείστηκε ούτε καν όταν η Ιταλία γονάτισε. Ο Τζόνσον απέκλειε πεισματικά ένα γενικευμένο λοκντάουν, ακόμα και όταν ο αριθμός των κρουσμάτων και των νεκρών είχε ανέβει αισθητά.

Στο στόχαστρο του Κάμινγκς μπήκε και ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ. Είπε χαρακτηριστικά ότι «υπήρξαν 15 με 20 λόγοι για τους οποίους θα έπρεπε να είχε απολυθεί». Μεταξύ άλλων τον κατηγόρησε ότι έδινε ψεύτικα στοιχεία στις συνεδριάσεις για τον κορωνοϊό, αλλά και ότι καθυστερούσε επίτηδες την ανάπτυξη του Test and Trace για να εξυπηρετήσει προσωπικά του πολιτικά συμφέροντα.

Ο Κάμινγκς φέρεται να είχε ενημερώσει τον Τζόνσον για τις πρακτικές του υπουργού του, προειδοποιώντας τον ότι «αν δεν απολυθεί ο Χάνκοκ θα θρηνήσουμε πολύ κόσμο». Δεν τον έπεισε, καθώς περιέγραφε τον κορωνοϊό «ως τη νέα γρίπη των χοίρων»

Ο Τζόνσον απάντησε από τα έδρανα του Βρετανικού Κοινοβουλίου στην κατάθεση του Κάμινγκς. «H κυβέρνηση ενήργησε με την πρόθεση να σώσει ζωές και να προστατεύσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας, ακολουθώντας λαμπρές επιστημονικές συμβουλές», δήλωσε. Παραδέχτηκε, όμως, ότι «η διαχείριση αυτής της πανδημίας ήταν ένα από τα δυσκολότερα πράγματα που εκλήθη να κάνει η χώρα εδώ και πάρα πολύ καιρό, αλλά καμία από τις αποφάσεις δεν ήταν εύκολη».

Δεν είναι και τόσο σύνηθες στην πολιτική αρένα, να βλέπει κανείς δύο τόσο στενούς συνεργάτες να κονταροχτυπιούνται δημοσίως. Ο Κάμινγκς κάποτε υπήρξε δεξί χέρι του Τζόνσον. Εξάλλου, τον επέλεξε και για ανώτερο πολιτικό σύμβουλό του. Έχει διατελέσει επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας υπέρ του Brexit.

Δείτε επίσης: Η Covid-19 έπαψε να είναι η κύρια αιτία θανάτου στην Αγγλία

Loading