Η Πορτογαλία θα διατηρήσει τη στήριξη για τις επιχειρήσεις και τις οικογένειες με «κάθε κόστος»

Θα παραμείνουν σε ισχύ τα πολυδάπανα μέτρα για τη στήριξη των επιχειρήσεων και οικογενειών στην Πορτογαλία, για όσο διάστημα κριθεί αναγκαίο, παρά την τεράστια «τρύπα» στον προϋπολογισμό, την οποία προκάλεσαν τους πρώτους μήνες του 2021, διαβεβαίωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών της χώρας.

Κατά την χτεσινή ήμερα, η πορτογαλική κυβέρνηση ανακοίνωσε ένα έλλειμμα ύψους 2,3 δισεκατομμυρίων ευρώ στο πρώτο τρίμηνο του 2021 σε σύγκριση με ένα πλεόνασμα ύψους 103 εκατομμυρίων ευρώ πριν από έναν χρόνο, λόγω των τεράστιων δαπανών με στόχο τη βοήθεια σε οικογένειες και επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια του λοκντάουν.

Τα έκτακτα αυτά μέτρα αύξησαν τις δημόσιες δαπάνες κατά περίπου 2,1 δισεκατομμύρια ευρώ τους πρώτους τρεις μήνες, εκ των οποίων τα 932 εκατομμύρια δαπανήθηκαν μονάχα τον Μάρτιο.

Ο υπουργός Οικονομικών Ζοάο Λεάο είπε ενώπιον μιας κοινοβουλευτικής επιτροπής ότι «αν και αυτά τα μέτρα στήριξης είναι πολύ έντονα, είναι σημαντικά για τις επιχειρήσεις, προκειμένου να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους και την απασχόληση και να προετοιμαστούν για τη φάση της ανάκαμψης».

«Η στήριξη στις οικογένειες, τους εργαζόμενους και τις εταιρείες θα συνεχιστεί με κάθε κόστος, για όσο η οικονομική δραστηριότητα επηρεάζεται από την πανδημία», τόνισε ο Πορτογάλος υπουργός Οικονομικών.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα μέτρα επέτρεψαν το ποσοστό της ανεργίας να παραμείνει στο 6,8% το 2020 και οι επενδύσεις να μειωθούν κατά μονάχα 2%.

Η οικονομία της χώρας «συρρικνώθηκε» 7,6% πέρυσι, στην πιο απότομη ύφεση από το 1936.

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading