Η Ε.Ε. θα στηρίξει τις γειτονικές χώρες του Αφγανιστάν για να φιλοξενήσουν πρόσφυγες

Σχέδια παροχής βοήθειας καταστρώνει η Ευρωπαϊκή Ένωση με σκοπό να στηρίξει τις χώρες της περιοχής ώστε να φιλοξενήσουν τους πρόσφυγες που θέλουν να διαφύγουν από τους Ταλιμπάν

Στο κείμενο αυτό, το οποίο περιήλθε σε γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου σήμερα, οι χώρες μέλη ανησυχούν επίσης για τον τρομοκρατικό κίνδυνο και δεσμεύονται «να πράξουν τα μέγιστα για να διασφαλίσουν ότι η κατάσταση στο Αφγανιστάν δεν θα οδηγήσει σε νέους κινδύνους για την ασφάλεια των πολιτών της ΕΕ».

Δίνουν επίσης έμφαση στην έγκαιρη ολοκλήρωση «των ελέγχων ασφαλείας στα πρόσωπα που απομακρύνθηκαν από το Αφγανιστάν».

Στο προσχέδιο απόφασης αναφέρεται ότι η ΕΕ και οι χώρες μέλη «είναι αποφασισμένες να ενεργήσουν από κοινού για να εμποδίσουν την επιστροφή των ανεξέλεγκτων μεταναστευτικών ροών σε μεγάλη κλίμακα», όπως συνέβη το 2015, όταν έφτασαν στην Ευρώπη περισσότεροι από 1 εκατομμύριο πρόσφυγες, κυρίως από τη Συρία.

Ο ΟΗΕ αναμένει ότι φέτος οι Αφγανοί πρόσφυγες θα φτάσουν το μισό εκατομμύριο.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «αναγνωρίζει την ανάγκη στήριξης και παροχής επαρκούς προστασίας στα πρόσωπα που την χρειάζονται» αλλά και «την εναρμόνιση των πρακτικών των χωρών μελών» όσον αφορά την αντιμετώπιση των Αφγανών αιτούντων άσυλο.

Επιπλεόν, το προσχέδιο που θα πρέπει να εγκριθεί κατά την έκτακτη σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών αύριο στις Βρυξέλλες, δεν περιλαμβάνει καμία συγκεκριμένη δέσμευση όσον αφορά τον αριθμό των Αφγανών προσφύγων που θα γίνουν δεκτοί.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοσέπ Μπορέλ δήλωσε σήμερα ότι είναι σημαντικό «να ενισχυθεί η συνεργασία με τις όμορες χώρες» του Αφγανιστάν.

«Οι δυνατότητες της Ευρώπης να υποδεχτεί (πρόσφυγες) έχει όρια και χωρίς ισχυρή συνεργασία δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Οι όμορες χώρες θα εμπλακούν περισσότερο και πριν από την Ευρώπη. Επομένως, ναι: αυτό σημαίνει επίσης να χορηγήσουμε σε αυτές τις χώρες οικονομική υποστήριξη, όπως το κάναμε με την Τουρκία», κατέληξε.

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
 
 
 
 

Ακολουθήστε το politic.gr Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Politic.gr