Φον ντερ Λάιεν: “Μεγαλύτερη αμοιβαιότητα και ειλικρίνεια στις εξαγωγές εμβολίων”

Έκκληση για μεγαλύτερη αμοιβαιότητα και ειλικρίνεια στις εξαγωγές εμβολίων κατά του κορονοϊού έκανε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, μιλώντας στην ιταλική “La Repubblica”.

Η παρέμβαση αυτή γίνεται σε μία εποχή που υπάρχει διαμάχη της ΕΕ με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία σχετικά με τις παραδόσεις των εμβολίων.

“Ζητώ μεγαλύτερη ειλικρίνεια καθώς η Ευρώπη είναι μεταξύ των περιοχών που εξάγουν τα περισσότερα (εμβόλια κατά της covid-19) παγκοσμίως, όμως χρειάζεται και αμοιβαιότητα”, τόνισε η κ. Φον ντερ Λάιεν, προσθέτοντας ότι η ΕΕ είναι σε επαφή με τη Βρετανία σχετικά με τις εξαγωγές εμβολίων.

Η πρόεδρος της Κομισιόν εξέφρασε τη μεγάλη αισιοδοξία της ότι ο στόχος της Ευρώπης να εμβολιάσει το 70% του ενήλικου πληθυσμού της ως το τέλος του καλοκαιριού θα επιτευχθεί, παρά το γεγονός ότι κάποιες χώρες ανέστειλαν προσωρινά τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca και παρά τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις.

Τέλος, διευκρίνισε ότι το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V εξακολουθεί να βρίσκεται υπό εξέταση και προς το παρόν δεν υπάρχουν στοιχεία για την ικανότητα παραγωγής του, ένα στοιχείο που απαιτείται προκειμένου να λάβει έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Δείτε επίσης: Γερμανία: Συνεχίζονται και πάλι από αύριο οι εμβολιασμοί με AstraZeneca

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ