Χιλή: Η χώρα όπου έχει εμβολιαστεί πάνω από το 50% του πληθυσμού, όμως ο κορονοϊός συνεχίζει να καλπάζει

Οι αρχές της Χιλής επεκτείνουν τα περιοριστικά μέτρα σε άλλες 19 κοινότητες εξαιτίας της αύξησης των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού, ενώ ενημέρωσαν ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν ακόμη 6.882 μολύνσεις από τον SARS-CoV-2 και υπέκυψαν άλλοι 132 ασθενείς με την COVID-19.

Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορονοϊού ανέρχεται ως εδώ σε 29.300 νεκρούς επί συνόλου 1.384.346 μολύνσεων.

Ο υπουργός Υγείας Ενρίκε Πάρις διευκρίνισε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ότι ανάμεσα στις κοινότητες που τίθενται σε καραντίνα συμπεριλαμβάνονται τρεις δήμοι της μητροπολιτικής περιοχής της πρωτεύουσας.

Ο κ. Πάρις επισήμανε πως οι περισσότεροι ασθενείς που εισάγονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) δεν έχουν εμβολιαστεί για την COVID-19 και πρόσθεσε ότι «το να μην εμβολιάζεσαι είναι σαν να θες να εισαχθείς σε νοσοκομείο, σαν να θες τον θάνατο».

Ως τώρα, 10,5 εκατομμύρια άνθρωποι – το 69% του πληθυσμού-στόχου – έχουν λάβει τουλάχισον μία δόση των εμβολίων, ενώ από αυτούς, τα 7,9 εκατομμύρια – το 52,3% του πληθυσμού στόχου – έχουν λάβει και τη δεύτερη, σύμφωνα με τα δεδομένα του υπουργείου Υγείας.

Η Χιλή έχει μπροστά της έναν μήνα για να εμβολιάσει άλλους 4,7 εκατ. ανθρώπους που δεν έχουν ακόμη λάβει την πρώτη δόση ώστε να επιτύχει τον στόχο να έχει ανοσοποιήσει 15,2 εκατ. πολίτες της περί τα μέσα της χρονιάς – να φθάσει στη συλλογική ανοσία.

Εκστρατεία για να εμβολιαστεί το κοινό

Οι αρχές εντείνουν την προσπάθεια να πείσουν τους πιο διστακτικούς πολίτες να εμβολιαστούν: ανοίγουν κλινικές Σαββατοκύριακα, στέλνουν κινητές μονάδες σε εργοτάξια και αγροκτήματα, επιστρατεύουν αστέρες του αθλητισμού και διαμορφωτές γνώμης στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης στο πλαίσιο της εκστρατείας ευαισθητοποίησης του κοινού.

Προσφέρουν επίσης χαλάρωση των περιορισμών στην κίνηση για όσους έχουν ανοσοποιηθεί πλήρως, ακόμη και σε περιοχές όπου ισχύει lockdown.

Όμως, με τον αριθμό των κρουσμάτων σε ημερήσια βάση να μην απέχει πολύ από το ιστορικό του υψηλό και την πληρότητα των κλινών στις ΜΕΘ σχεδόν στο 100% σε πολλά νοσοκομεία, ιατρικές ενώσεις επικρίνουν τις «ασύνετες» κυβερνητικές αποφάσεις που είχαν αποτέλεσμα να «χαθεί ο έλεγχος» της μετάδοσης του SARS-CoV-2.

Δείτε επίσης: Γερμανία: 153 θάνατοι εξαιτίας της Covid-19, 1.785 κρούσματα σε 24 ώρες

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading