Αυστηρότερους στόχους για το κλίμα πριν από τη σύνοδο του Νοεμβρίου θέτει η ΕΕ

Η ΕΕ μέσω του επικεφαλή της ευρωπαϊκής διπλωματίας κάλεσε σήμερα τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου να θέσουν αυστηρότερους στόχους για το κλίμα, συμπεριλαμβανομένης της δέσμευσης να εξάλειψη των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, εγκαίρως για την διεθνή σύνοδο για το κλίμα τον Νοέμβριο. 

Πρόσφατη έκθεση των Ηνωμένων Εθνών επισήμανε τη σοβαρότητα της υπερθέρμανσης του πλανήτη, σημειώνοντας ότι είναι κοντά στο να ξεπεραστούν τα όρια τα οποία είχαν θέσει οι χώρες για να αποτρέψουν τις σοβαρότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. 

Οι δασικές πυρκαγιές και οι πλημμύρες ήδη προκαλούν καταστροφές με αποτέλεσμα από σταθμό παρακολούθησης στη Σικελία να καταγραφεί θερμοκρασία 48,8 βαθμών Κελσίου, που θεωρείτε από επιστήμονες ότι είναι η υψηλότερη στην Ιστορία της Ευρώπης

«Η πρόκληση είναι τώρα να διασφαλίσουμε στη σύνοδο της Γλασκώβης ότι όλες οι μεγάλες οικονομίες θα ορίσουν αρκετά φιλόδοξους, μετρήσιμους και επαληθεύσιμους στόχους για το 2030 και δεσμεύσεις για την ουδετερότητα κλίματος», κατέγραψε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοσέπ Μπορέλ σε ανάρτηση σε blog. 

Η ΕΕ και οι ΗΠΑ με αυστηρότερους στόχους από φέτος για τη μείωση των εκπομπών τους έως το 2030. 

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει υποσχεθεί να θέσει τις ΗΠΑ σε τροχιά για καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2050.

Η ΕΕ έχει ορίσει τον στόχο με τη θέσπιση σχετικής νομοθεσίας. 

Συγκεκριμένα η ουδετερότητα κλίματος σημαίνει ότι εκπέμπονται τόσα αέρια θερμοκηπίου όσα μπορούν να αφαιρεθούν από την ατμόσφαιρα μέσω βλάστησης ή τεχνολογιών που απορροφούν το διοξείδιο του άνθρακα. 

Η Κίνα, η Ινδία και η Ρωσία είναι μεταξύ των χωρών που υφίστανται διεθνείς πιέσεις να αυξήσουν τους στόχους τους εγκαίρως για τη σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα στη Γλασκώβη. 

Ο κ. Μπορέλ ανέφερε, ότι η ΕΕ έχει καθήκον να δώσει το παράδειγμα. 

Ζοζέπ Μπορέλ - Βικιπαίδεια

«Ως μία από τις πλέον ανεπτυγμένες οικονομικά περιοχές του κόσμου, είμαστε μεταξύ αυτών που εκπέμπουν και έχουν εκπέμψει στο παρελθόν τα περισσότερα αέρια θερμοκηπίου που είναι υπεύθυνα για την κλιματική αλλαγή», ανέφερε ο Μπορέλ. 

Τον περασμένο μήνα η ΕΕ πρότεινε 13 νόμους για να μειωθούν οι εκπομπές σε όλο το ευρωπαϊκό μπλοκ προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για μείωση των καθαρών εκπομπών κατά 55% έως το 2030, από τα επίπεδα του 1990.

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ