«Φουσκώνει» ο Σηκουάνας – Συναγερμός στη Γαλλία

Σε επιφυλακή βρίσκονται οι αρχές στη Γαλλία, καθώς ο Σηκουάνας έχει αρχίσει να «φουσκώνει» επικίνδυνα. Η στάθμη των υδάτων του ποταμού ανέβηκε την Τρίτη (23/1) πάνω από τα γόνατα του Ζουάβου στη γέφυρα ντε Λ’Αλμά και συνεχίζει να ανεβαίνει.

Ανάλογη είναι η κατάσταση και στην περίπτωση των υδάτων του Ρήνου. Ως εκ τούτου, οι γαλλικές αρχές υποχρεώνονται να λάβουν προληπτικά μέτρα, τόσο στο Παρίσι, όσο και στο Στρασβούργο. Την ίδια ώρα, 23 διαμερίσματα παραμένουν σε πορτοκαλί συναγερμό, λόγω του κινδύνου πλημμύρας.

Κλείνει ο σιδηρόδρομος

Η συνεχιζόμενη άνοδος της στάθμης των υδάτων που παρουσιάζει ο Σηκουάνας οδήγησε τις αρχές στην απόφαση να κλείσει από την Τετάρτη (24/1) το τμήμα της γραμμή C του σιδηροδρομικού δικτύου RER που περνά μέσα από το Παρίσι. Μάλιστα, η γραμμή θα παραμείνει κλειστή τουλάχιστον ως την Παρασκευή (26/1).

Τη συγκεκριμένη ημέρα, εξάλλου, η στάθμη των υδάτων αναμένεται να φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο. Αυτό αναμένεται ίδιο με εκείνο του Ιουνίου του 2016, όταν το ύψος των υδάτων είχε φτάσει στα περίπου 6,10 μέτρα.

Έκτακτα μέτρα και στον Ρήνο

Η στάθμη των υδάτων εξακολουθεί να ανεβαίνει επικίνδυνα και στον Ρήνο, μετά τις ισχυρές βροχοπτώσεις και το λιώσιμο των χιονιών. Οι αρχές, λοιπόν, υποχρεώθηκαν να εκτρέψουν τα νερά σε μια αποξηραμένη έκταση στο νότιο Στρασβούργο.

«Οι σημερινές συνθήκες στον Ρήνο επιβεβαιώνουν την ανάγκη να γεμίσει με νερό η έκταση του Ερστάιν για να αποφυγεί μια πλημμύρα», εξηγεί σε ανακοίνωσή της η νομαρχία του Κάτω Ρήνου.

Στις 11:00 το πρωί της Τρίτης (23/1), η στάθμη του ποταμού είχε ανέβει στα 4,82 μέτρα στο ύψος του υδρομετρικού σταθμού του Κελ-Κρόνενχοφ, στη γερμανική όχθη του Ρήνου, ακριβώς απέναντι από το Στρασβούργο.

Η εκτροπή των υδάτων αναμένεται να διαρκέσει καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Μάλιστα, η νομαρχία ζήτησε από τους πολίτες να μην προσεγγίζουν τις όχθες του ποταμού.

Προβλήματα και σε άλλες πόλεις

Αρκετά προβλήματα, πάντως, παρουσιάζονται και σε άλλες περιοχές της χώρας. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός, ότι στο Σοσό, στο Ντουμπ, είχε διακοπεί το απόγευμα της Τρίτης (23/1) η λειτουργία του εργοστασίου της αυτοκινητοβιομηχανίας PSA, όταν πλημμύρισε μια από τις τοπικές μονάδες της, κοντά σε έναν παραπόταμο του Ντουμπ.

Στις Άλπεις, οι ισχυρές βροχοπτώσεις, σε συνδυασμό με το λιώσιμο των χιονιών, ανάγκασαν πολλές κοινότητες να προχωρήσουν στο κλείσιμο των σχολείων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading