Υποχρεωτική στρατιωτική θητεία για άντρες και γυναίκες στη Γαλλία

Υποχρεωτική θητεία για άντρες και γυναίκες ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας,  Εμανουέλ Μακρόν σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη η οποία θα έχει διάρκεια από τρεις έως και έξι μήνες.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας είχε δεσμευτεί υποχρεωτικά ότι θα επαναφέρει την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία, η οποία επί δυο δεκαετίες ήταν προαιρετική.

Δήλωσε επιπλέον ότι, επιθυμεί μια υποχρεωτική στρατιωτική θητεία, η οποία θα είναι προσιτή  σε γυναίκες και άνδρες, που θα έχουν την δυνατότητα να γνωρίσουν τον στρατιωτικό τομέα αλλά η μορφή της οποίας θα μπορούσε να είναι αστική.

Όσον αφορά στη διάρκειά της ανέφερε ότι, θα είναι περίπου ένα τρίμηνο αλλά θα μπορούσε να είναι και μεγαλύτερη αν ενσωματωθεί και πολιτική υπηρεσία καθώς  πρόσθεσε ότι η ακριβής διάρκεια της θητείας αναμένεται να είναι μεταξύ τριών και έξι μηνών, χωρίς όμως αυτό καθοριστεί πλήρως.

Προεκλογικές δεσμέυσεις Μακρόν

Τον περασμένο Μάρτιο, στην προεκλογική εκστρατεία του, ο Γάλλος πρόεδρος είχε δεσμευτεί να επαναφέρει την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία για τους νέους ηλικίας από 18 έως 21 ετών αναφέροντας πως έστω για ένα μήνα οι νέοι θα καταφέρουν να αποκτήσουν μία άμεση εμπειρία για τη στρατιωτική ζωή,  την αντίστοιχη τεχνογνωσία και τις απαιτήσεις της.

Από την άλλη πλευρά, τα κόμματα της αντιπολίτευσης εξέφρασαν την ανησυχία τους πρωτίστως για το κόστος εκπαίδευσης χιλιάδων νέων ανθρώπων καθώς υπολογίζεται πως θα εκπαιδεύονται περίπου 600.000 με 800.000 νέοι κάθε χρόνο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, ο αμυντικός προϋπολογισμός της Γαλλίας αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,7 δισ. ευρώ τον χρόνο από το 2019 μέχρι το 2022, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας, επιβεβαιώνοντας τις σχετικές δεσμεύσεις που είχε προαναγγείλει ο Εμανουέλ Μακρόν το περασμένο έτος.

Για αυτό το 2023 οι αμυντικές δαπάνες αναμένονται να ανέλθουν στα 3 δισ. ευρώ ετησίως, έτσι ώστε η Γαλλία να καταφέρεινα εκπληρώσει το στόχο που έχει συμφωνήσει ως μέλος του ΝΑΤΟ να δαπανήσει το 2% του ΑΕΠ στον αμυντικό τομέα μέχρι

Loading