Το Brexit ίσως κλονήσει την ειρήνη στην περιοχή της Ιρλανδίας

Την εκτίμηση ότι το Brexit μπορεί να κλονήσει την ειρήνη στην Ιρλανδία εξέφρασε η επικεφαλής του βορειοϊρλανδικού κόμματος Σιν Φέιν, Μαίρη Λου ΜακΝτόναλντ. Όπως η ίδια είπε το Brexit «συνιστά προφανή και άμεση απειλή» για τη Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής που εγγυάται την ειρήνη στην περιοχή.

Η ίδια στη πρώτη της συνέντευξη σε δημοσιογράφους στο Λονδίνο επίστησε την προσοχή και εξέφρασε τις προσωπικές της πεποιθήσεις αναφορικά με τις επιδράσεις που μπορεί να έχει το Brexit στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Η πραγματικότητα είναι ότι το Brexit και η Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής δεν είναι συμβατά μεταξύ τους.[…] Είτε είναι μαλακό, είτε είναι σκληρό, συνιστά άμεση και προφανή απειλή για την πολιτική, την οικονομία και την κοινωνία της Ιρλανδίας στο σύνολό της».

Ακόμα όμως δεν παρέλειψε να επικρίνει τόσο τις δηλώσεις ορισμένων βουλευτών της Μεγάλης Βρετανίας που αμφισβητούν την συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής, όσο και την πιθανότητα του να τεθεί ένα φυσικό σύνορο ανάμεσα στην Ιρλανδία και τη Βόρεια Ιρλανδία.

«Όσον αφορά τις δηλώσεις κάποιων βουλευτών κατά την άποψή μας πρόκειται για μια βαθύτατα σοκαριστική και ανεύθυνη στάση.[…] Από την άλλη πλευρά το να τεθεί ένα φυσικό σύνορο ανάμεσα στις δύο περιοχές θα ήταν καταστροφικό όσον αφορά το εμπόριο, την πρόσβαση στις υπηρεσίες, για την καθημερινή ζωή των ανθρώπων».

Αντίθετα, όσον αφορά της σχέσεις των δύο χωρών ζήτησε να χορηγηθεί ειδικό καθεστώς στη Βόρεια Ιρλανδία σε κάθε μελλοντική συμφωνία που θα αφορά τους δεσμούς μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Ευρωπαϊκής Ένωσης, μια πρόταση που απορρίπτεται από την κυβέρνηση της Τερέζα Μέι και τους συμμάχους της στο κοινοβούλιο, το Ενωτικό Κόμμα (DUP) της Βόρειας Ιρλανδίας.

Υπενθυμίζεται ότι τον τελευταίο χρόνο η Βόρεια Ιρλανδία δεν έχει τοπική κυβέρνηση, αφού το Σιν Φέιν και το DUP έβαλαν τέλος στη συνεργασία τους λόγω πολιτικών διαφωνιών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading