Τελέστηκε στον ναό του Αγίου Γεωργίου η λειτουργία του Αγίου Ανδρέα

Με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια τελέστηκε νωρίτερα στον πατριαρχικό ναό του Αγίου Γεωργίου η λειτουργία της θρονικής εορτής του ιδρυτή της Εκκλησίας Κωνσταντινούπολης Πρωτόκλητου Αγίου Ανδρέα.

Στην Πατριαρχική χοροστασία παρέστη Παπική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον καρδινάλιο Χοχ, ενώ την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός Εξωτερικών Μάρκος Μπόλαρης.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, στην ομιλία του στο ναό αναφέρθηκε στην διακοπή της «ευχαριστιακής κοινωνίας» από την Εκκλησία της Ρωσίας:

«… η αδελφή Εκκλησία της Ρωσίας, αντιδρώσα εις το Ουκρανικόν Αυτοκέφαλον, διέκοψε την ευχαριστιακήν κοινωνίαν μετά του Οἰκουμενικού Πατριαρχείου. Εις την περίπτωσιν ταύτην, η Ευχαριστία, το κεντρικόν γεγονός της εκκλησιαστικής ζωής, χρησιμοποιείται, ανεξαρτήτως οπό την υφισταμένην ενότητα εν τη πίστει, μετά περισσής ευκολίας, ως μέσον διά να ασκηθή πίεσις, δήθεν προς διαφύλαξιν της ενότητος της Ορθοδοξίας, η οποία αποκόπτεται τοιουτοτρόπως οπό την εν τη πίστει ενότητα, άνευ της οποίας δεν νοείται ἡ κοινωνία “εν τοις μυστηρίοις”, και συνδέεται με κοσμικά κριτήρια, τα οποῖα καθίστανται μέτρον του “ουκ εκ του κόσμου” χαρακτήρος της Εκκλησίας. Η στάσις αύτη του Πατριαρχείου Μόσχας στερείται θεολογικού και εκκλησιολογικού θεμελίου, και αντίκειται προς την παράδοσιν της Μιας, Αγίας, Καθολικής και Αποστολικής Εκκλησίας».

Ο κ. Μπόλαρης μετά την Θεία Λειτουργία δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:

«Είμαστε στην Κωνσταντινούπολη στην θρονική εορτή του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην εορτή του Αγίου Ανδρέα. Ευχόμαστε τα καλύτερα στον Οικουμενικό Πατριάρχη και στην Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου να έχουν την δύναμη και την φώτιση του Θεού για να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του Οικουμενικού Θρόνου προς την ορθόδοξη εκκλησία, στους ορθόδοξους πιστούς στην οικουμένη και τον κόσμο».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading