Σοκ στη Γουινέα: Πέντε βρέφη νεκρά σε πυρκαγιά

Πέντε βρέφη έχασαν τη ζωή τους στη Γουινέα την Τρίτη (6/2), απλό πυρκαγιά που προκάλεσαν οι συγκρούσεις μετά τις τοπικές εκλογές. Τη θλιβερή ανακοίνωση έκανε ο υπουργός Δημόσιας Διοίκησης της χώρας, Μπουρεϊμά Κοντέ.

Οι τοπικές εκλογές έλαβαν χώρα την περασμένη Κυριακή (4/2). Στη διάρκεια των ταραχών που ακολούθησαν, πυρπολήθηκαν καλύβες και σπίτια στην πόλη Καλινκό, της νομαρχίας Ντινγκιραγέ. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα πέντε βρέφη να χάσουν τη ζωή τους στις φλόγες, όπως ανάφερε ο υπουργός, χωρίς ωστόσονα διευκρινίσει ούτε την ηλικία, ούτε την ταυτότητα των παιδιών.

Σε επιφυλακή ο ΟΗΕ

Την Τετάρτη (7/2), ο εκπρόσωπος για τη Δυτική Αφρική του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Μοχάμεντ Ιμπν Σάμπας, υποστήριξε ότι παρακολουθείται «πολύ στενά η διεξαγωγή τοπικών εκλογών στη Γουινέα».

Παράλληλα, εξέφρασε τη λύπη του «για τα πρόσφατα βίαια επεισόδια που οδήγησαν στην απώλεια ανθρώπινων ζωών», αλλά απέφυγε να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Χαιρέτισε τη «σωστή διεξαγωγή των εκλογών της 4ης Φεβρουαρίου 2018, παρά τις παρατυπίες που παρατηρήθηκαν» και ζήτησε από όλες τις πλευρές «να διατηρήσουν την ηρεμία τους και να αποφύγουν κάθε βίαιη ενέργεια, προκειμένου να επιτρέψουν στους θεσμούς που έχουν αναλάβει την εκλογική διαδικασία να συνεχίσουν απρόσκοπτα τη δουλειά τους».

Ένας νεκρός τη Δευτέρα

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ένας ακόμη άνθρωπος σκοτώθηκε τη Δευτέρα στην Κίντια, στη δυτική Γουινέα, όταν οι δυνάμεις ασφαλείας προσπάθησαν να απομακρύνουν υποστηρικτές της αντιπολίτευσης που είχαν περικυκλώσει ένα κέντρο καταμέτρησης ψηφοδελτίων.

Ο υπουργός υπενθύμισε τα επεισόδια αυτά και κατήγγειλε ότι εν αναμονή των αποτελεσμάτων «υποψήφιοι αυτοανακηρύσσονταν νικητές».

Καταγγέλουν νοθεία

Πάντως, αξιωματούχοι από την αντιπολίτευση και την κυβέρνηση έκαναν λόγο για νοθεία στη διάρκεια των πρώτων τοπικών εκλογών μετά την πτώση των αυταρχικών καθεστώτων που κυβερνούσαν τη χώρα για περισσότερα από 50 χρόνια. Τα αποτελέσματα των εκλογών αναμένεται να ανακοινωθούν μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Σημειωτέον ότι και οι προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις στη Γουινέα, οι προεδρικές εκλογές του 2010 και του 2015, καθώς και οι βουλευτικές του 2013 σημαδεύτηκαν από βίαια επεισόδια και κατηγορίες για νοθεία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading