Σλοβενία: Ο πρόεδρος Πάχορ δήλωσε ότι θα γίνουν εκλογές εντός Μαΐου

Την απόφαση να διεξαχθούν πρόωρα οι εκλογές στην Σλοβενία έπειτα από την παραίτηση του πρωθυπουργού έλαβε ο πρόεδρος της χώρας Μπόρουτ Πάχορ. Όπως ο ίδιος ανέφερε, οι βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν «πιθανόν το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαΐου».

Εντούτοις ο πρόεδρος διευκρίνισε ότι δεν έχει αποφασιστεί προς το παρόν η ακριβής ημερομηνία των εκλογών, παρόλα αυτά όμως αυτή θα ανακοινωθεί επίσημα την ερχόμενη εβδομάδα.

Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι η απόφαση αυτή λήφθηκε καθώς όπως ανέφερε δεν σκοπεύει να προτείνει έναν νέο πρωθυπουργό για το υπόλοιπο της θητείας του Τσέραρ, η οποία επρόκειτο να ολοκληρωθεί τον Ιούλιο. Οι βουλευτικές εκλογές ήταν προγραμματισμένες να διεξαχθούν τον Ιούνιο.

Ο 54χρονος παραιτηθέντας πρωθυπουργός Μίρο Τσέραρ ο οποίος βρίσκεται στο αξίωμα από το 2014, αιφνιδίασε τους δύο εταίρους του στον συνασπισμό ανακοινώνοντας την παραίτησή του μετά την αμφισβήτηση ενός μεγάλου προγράμματος υποδομών. Χθες το Συνταγματικό Δικαστήριο της Σλοβενίας ακύρωσε το δημοψήφισμα που διεξήχθη τον Σεπτέμβριο του 2017 κατά το οποίο οι Σλοβένοι ενέκριναν την ανάπλαση του λιμανιού Κόπερ, στις ακτές της Αδριατικής, του μοναδικού μεγάλου εμπορικού λιμανιού της χώρας.

Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό σχέδιο της κυβέρνησης του Τσέραρ, το ύψος του οποίου εκτιμάται ότι υπερβαίνει το ένα δισεκατομμύριο ευρώ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading