Πουτζντεμόν: «Αλλαγή πολιτικού κλίματος στην Ισπανία»

Καιρός για διάλογο, τονίζει ο πρώην ηγέτης της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν. Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στο Βερολίνο ανακοίνωσε την επιστροφή του στις Βρυξέλλες.

Μετά την ολοκλήρωση της τετράμηνης διαδικασίας εκδόσεώς του και την παραίτηση της ισπανικής δικαιοσύνης από το ευρωπαϊκό ένταλμα συλλήψεως, ο Κάρλες Πουτζντεμόν ανακοίνωσε σήμερα στο Βερολίνο ότι το Σάββατο θα επιστρέψει στο Βέλγιο από όπου θα συνεχίσει τον αγώνα του για την ανεξαρτησία της Καταλονίας.

Σύμφωνα με τον πρώην καταλανό πρόεδρο, η υπόθεση δεν αφορά μόνο την Ισπανία αλλά συνιστά ευρωπαϊκό ζήτημα. Αυτό εξηγεί και την επιλογή των Βρυξελλών ως τόπου διαμονής του. Ο κ. Πουτζντεμόν είχε συλληφθεί πριν από από τέσσερις μήνες σε γερμανικό έδαφος βάση ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης της ισπανικής δικαιοσύνης. Ο 55χρονος πολιτικός επέστρεφε οδικώς στο Βέλγιο όπου ζούσε αυτοεξόριστος μετά από ένα ταξίδι στην Φινλανδία.

«Καιρός για διάλογο»

Αναφερόμενος στη συνέντευξη τύπου στην τρέχουσα πολιτική κατάσταση στην Ισπανία ο κ. Πουτζντεμόν διαπίστωσε μια «αλλαγή του πολιτικού κλίματος» στη χώρα και τόνισε ότι «δεν είναι πλέον οι εποχές για χειρονομίες αλλά για γεγονότα».

Ρητά κάλεσε τη νέα κυβέρνηση του σοσιαλιστή Πέδρο Σάντσεθ σε διάλογο για την αυτονομία της Καταλονίας. Ενώ υποστήριξε το δικαίωμα των Καταλανών για αυτοδιάθεση επεσήμανε παράλληλα πως «στο πλαίσιο του ισπανικού συντάγματος υπάρχουν πολλές δυνατότητες» για την επίτευξη λύσης.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης του διαβεβαίωσε ότι οι βουλευτές των αυτονομιστικών κομμάτων της Καταλονίας στην ισπανική βουλή θα εξακολουθούν να παρέχουν στήριξη στον πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ. Βέβαια η στήριξη συνδέεται με προσδοκίες. Όπως ενδεικτικά δήλωσε ο Πουτζντεμόν, «είναι φυσικό όταν κάποιος παίρνει την ψήφο μας να ανταποκρίνεται.»

Τέλος, διευκρίνισε ότι κανένα κράτος μέλος της ΕΕ δεν στηρίζει το αυτονομιστικό κίνημα της Καταλονίας και χαρακτήρισε ψέμα την πληροφορία που κυκλοφορεί στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης για στήριξη της Ρωσίας.

Πηγή: Deutsche Welle

Loading