Πακιστάν: Κάθειρξη δέκα ετών στον πρώην πρωθυπουργό Ναουάζ Σαρίφ

Σε ποινή κάθειρξης δέκα ετών και χρηματικό πρόστιμο ύψους οκτώ εκατ. λιρών (10 εκατ. δολάρια) καταδικάσθηκε ο πρώην πρωθυπουργός του Πακιστάν, Ναουάζ Σαρίφ, για υπόθεση διαφθοράς που αφορά την αγορά πολυτελών διαμερισμάτων στο Λονδίνο. Κάθειρξη επτά ετών επιβλήθηκε και στην κόρη του, Μαριάμ.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη επιφέρει ένα καίριο πλήγμα στο κόμμα του Σαρίφ, το PML-N, λίγες ημέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές της 25ης Ιουλίου. Μάλιστα, ο εισαγγελέας Σαρντάρ Μουζάφαρ Αμπάς διέταξε την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να κατάσχει τα εν λόγω διαμερίσματα.

Τρία από τα τέσσερα παιδιά του Σαρίφ ήταν επίσης κατηγορούμενοι στην υπόθεση των διαμερισμάτων (σ.σ. προαναφέρθηκε ότι καταδικάσθηκε και η κόρη του Μαριάμ), τη στιγμή που ο ίδιος και η Μαριάμ βρίσκονται στο Λονδίνο στο πλάι της συζύγου του Καλσούμ, η οποία πάσχει από καρκίνο και βρίσκεται σε κώμα ύστερα από καρδιακή προσβολή τον τελευταίο μήνα.

Ισόβια απαγόρευση συμμετοχής σε οποιεσδήποτε εκλογές

Θυμίζουμε ότι τον Ιούλιο 2017 το πακιστανικό Ανώτατο Δικαστήριο έβαλε πρόωρα τέλος στην τρίτη πρωθυπουργική θητεία του Ναουάζ Σαρίφ, μετά τις αποκαλύψεις για τα πολυτελή ακίνητα που κατείχε η οικογένειά του μέσω υπεράκτιων εταιρειών. Έτσι, είχε απαγορευθεί στον Σαρίφ να ηγείται του κόμματός του κι επίσης του απαγορεύθηκε ισοβίως να συμμετέχει σε οποιεσδήποτε εκλογές. Οι δικοί του αρνούνται πως έχει διαπράξει οποιοδήποτε αδίκημα και αφήνουν να εννοηθεί πως ο Ναουάζ Σαρίφ είναι θύμα συνωμοσίας που εξυφάνθηκε από τον ισχυρό πακιστανικό στρατό. Πλέον του κόμματος ηγείται ο αδελφός του Ναουάζ, Σαχμπάζ Σαρίφ.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Loading