«Μπλόκο» της Τσεχίας στη διαδικασία έκδοσης του Σαλέχ Μουσλίμ

«Χειρόφρενο» τράβηξαν οι τσεχικές αρχές στη διαδικασία έκδοσης του Σελέχ Μουσλίμ, ο οποίος για την Τουρκία θεωρείται τρομοκράτης. Ο ίδιος είχε συλληφθεί τον Φεβρουάριο από τις τσεχικές αρχές, λόγω του διεθνούς εντάλματος σύλληψης που είχε εκδώσει η Τουρκία η οποία επιθυμεί διακαώς και την έκδοσή του.

Όπως ανακοίνωσε η εκπρόσωπος του γραφείου του κρατικού εισαγγελέα «Ο κρατικός εισαγγελέας σταμάτησε τις διαδικασίες επειδή το εν λόγω πρόσωπο δεν βρίσκεται στο έδαφος της Τσεχικής Δημοκρατίας και ως εκ τούτου η διαδικασία έκδοσης δεν μπορεί να συνεχιστεί».

Υπενθυμίζεται ότι ο Μουσλίμ κατά την απελευθέρωσή του στις 27 Φεβρουαρίου είχε δεσμευτεί ότι θα παραμείνει στην επικράτεια των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ότι θα συνεργαστεί με τις αρχές όποτε του ζητηθεί.

Ωστόσο, ο δικηγόρος του , ο Μίροσλαβ Κρούτινα, δήλωσε πως η απόφαση αυτή σημαίνει επίσης πως ο πελάτης του δεν δεσμεύεται πλέον από την υπόσχεσή του να παραμείνει στην ΕΕ. «Είναι ελεύθερος», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η πλευρά της Άγκυρας

Ο Μουσλίμ είναι πρώην ηγέτης του PYD, της κυριότερης συνιστώσας του συνασπισμού που διοικεί τις περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχο των Κούρδων στη βόρεια Συρία η οποία χαρακτηρίζεται από την Τουρκία τρομοκρατική οργάνωση.

Από την πλευρά της, η Άγκυρα χαρακτήρισε την απόφαση απελευθέρωσής του, πολιτική, σημειώνοντας παράλληλα ότι θα τον ακολουθήσει «όπου κι αν πάει».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading