Μεγαλύτερη ένταση στις επιθέσεις των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν

Οι Ταλιμπάν ενέτειναν την Κυριακή τις επιθέσεις τους σε μια περιοχή του νοτιοανατολικού Αφγανιστάν όπου ζουν πολλά μέλη της μειονότητας των Χαζάρων, την ώρα που ο αμερικανός ειδικός απεσταλμένος Ζαλμάι Χαλιλζάντ πήγαινε στην Καμπούλ για να προσπαθήσει να πείσει τους αντάρτες να τερματίσουν τον πόλεμο, η τελευταία φάση του οποίου διαρκεί 17 χρόνια.

Μάχες νωρίς το πρωί της Κυριακής στην περιοχή Τζαγόρι στην επαρχία Γάζνι είχαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν 25 άνθρωποι, ανάμεσά τους 15 στελέχη των αφγανικών Ειδικών Δυνάμεων και 10 άμαχοι, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Άχμαντ Χαν Σιράτ, εκπρόσωπος της αστυνομίας στην επαρχία αυτή.

Άλλοι έξι στρατιωτικοί και οκτώ άμαχοι τραυματίστηκαν, πρόσθεσε ο ίδιος.

Η πληροφορία δεν κατέστη δυνατό να επιβεβαιωθεί από άλλη πηγή στην επαρχία, όπου οι επικοινωνίες είναι δύσκολες. Ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας του Αφγανιστάν στην Καμπούλ τον οποίο αναζήτησε το Γαλλικό Πρακτορείο δεν απάντησε στο τηλέφωνό του.

Ένας εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, ο Ζαμπιουλάχ Μουτζάχιντ, ανέφερε μέσω του ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης WhatsApp ότι 22 αφγανοί στρατιωτικοί σκοτώθηκαν και «πολλοί» άλλοι τραυματίστηκαν.

Οι μάχες μαίνονται στην περιοχή Τζαγόρι από την Τετάρτη, επιτείνοντας τους φόβους ότι η σύρραξη προσλαμβάνει ολοένα περισσότερο εθνοτικό και θρησκευτικό χαρακτήρα.

Οι περισσότεροι Χαζάροι είναι σιίτες, αντίθετα με τους Ταλιμπάν, που είναι στην πλειονότητά τους σουνίτες προερχόμενοι από τη φυλή Παστούν. Οι Ταλιμπάν είχαν κατηγορηθεί για σωρεία παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ιδίως των Χαζάρων, όταν είχαν καταλάβει την εξουσία στο μεγαλύτερο μέρος του Αφγανιστάν, την περίοδο από το 1996 ως το 2001.

Η Καμπούλ έστειλε μονάδες των Ειδικών Δυνάμεων στην περιοχή για να υποστηρίξουν παραστρατιωτικές ομάδες που έχουν συστήσει οι Χαζάροι. Οι Ταλιμπάν αρνούνται ότι βάζουν στο στόχαστρο συγκεκριμένα οποιαδήποτε «φυλή», «εθνοτική ομάδα» ή «θρησκευτική πίστη».

Οι μάχες αυτές κλιμακώθηκαν καθώς ο αμερικανός ειδικός απεσταλμένος για την ειρήνευση στο Αφγανιστάν, ο Ζαλμάι Χαλιλζάντ, επέστρεψε στη χώρα καταγωγής του, όπου συναντήθηκε το Σάββατο με τον πρόεδρο Άσραφ Γάνι. Ο Χαλιλζάντ αναμένεται επίσης να επισκεφθεί το Πακιστάν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, καθώς και το Κατάρ, όπου οι Ταλιμπάν διατηρούν ένα πολιτικό γραφείο.

Αντιπρόσωποι των σουνιτών ανταρτών συναντήθηκαν με τον αμερικανό διπλωμάτη τον Οκτώβριο στη Ντόχα.

Την Παρασκευή έγινε στη Μόσχα μια διεθνής συνάντηση για το Αφγανιστάν, στην οποία πήραν μέρος απεσταλμένοι των Ταλιμπάν.

Αν και η κυβέρνηση του Αφγανιστάν επέλεξε να μποϊκοτάρει τη συνάντηση, το Ανώτερο Συμβούλιο για την Ειρήνη, το οποίο έχει επιφορτιστεί να χειρίζεται τις προσπάθειες συμφιλίωσης με τους αντάρτες, έστειλε μια αντιπροσωπεία στη Ρωσία.

Ο έλεγχος της κυβέρνησης του Γάνι στη συριακή επικράτεια συρρικνώθηκε στο κατώτατο επίπεδο των τελευταίων τριών ετών τους τελευταίους μήνες, ενώ τα σώματα ασφαλείας υφίστανται απώλειες ρεκόρ, σύμφωνα με μια έκθεση των ΗΠΑ που δημοσιοποιήθηκε στις αρχές Νοεμβρίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Loading