Η Μέρκελ δεν θεωρεί αποδεκτές τις εξηγήσεις του Ριάντ για το θάνατο Κασόγκι

Δεν ικανοποιούν και δεν είναι αποδεκτές από την Άγκελα Μέρκελ και τη Γερμανία οι εξηγήσεις της Σαουδικής Αραβίας για το θάνατο του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι. Η Γερμανίδα καγκελάριος, λοιπόν, απαίτησε την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης.

«Τα φρικτά γεγονότα γύρω από το θάνατο του δημοσιογράφου αποτελούν προειδοποίηση ότι οι δημοκρατικές ελευθερίες δεν είναι αυτονόητες παντού, ενώ δέχονται επιθέσεις σε ολόκληρο τον κόσμο», σχολίασε η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης και πρόσθεσε: «Τα γεγονότα δεν έχουν ακόμη ξεκαθαριστεί και ασφαλώς απαιτούμε να διαλευκανθούν».

Ενστάσεις και από το SPD για την υπόθεση Κασόγκι

Αμφιβολίες ως προς τις εξηγήσεις του Ριάντ εξέφρασε και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD). «Οι μέχρι στιγμής ενδείξεις μάς οδηγούν να πιστέψουμε ότι η επίσημη εκδοχή είναι κάτι περισσότερο από αναξιόπιστη», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κ.Ο. του κόμματος, Ρολφ Μούτσενιχ, και ζήτησε «σαφή, άμεση και από κοινού αντίδραση των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων».

Η Γερμανία πάντως διατηρεί μακροχρόνιες οικονομικές σχέσεις με την Σαουδική Αραβία, οι οποίες περιλαμβάνουν και σημαντικές εξαγωγές οπλικών συστημάτων. Μόνο κατά τους τελευταίους μήνες το Βερολίνο έχει εγκρίνει εξαγωγές αξίας άνω των 250 εκατομμυρίων ευρώ. Πολλοί πολιτικοί ζητούσαν ωστόσο οι εξαγωγές να σταματήσουν ή τουλάχιστον να αναθεωρηθούν, λόγω και του ρόλου του Ριάντ στον πόλεμο της Υεμένης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading