Κωνσταντινούπολη: Μίνι Σύνοδος Κορυφής σήμερα για τη Συρία

Μία τετραμερής Σύνοδος Κορυφής με αντικείμενο την κατάσταση στη Συρία πρόκειται να λάβει χώρα σήμερα στην Κωνσταντινούπολη, στις 4 το μεσημέρι ώρα Ελλάδος. 

Στη σύνοδο θα μετέχουν οι ηγέτες της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν και της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ.

Στόχος η επίτευξη κοινής γραμμής

Στόχος των ηγετών είναι να συζητηθεί η παγίωση της εύθραυστης εκεχειρίας στην επαρχία Ιντλίμπ και η επίτευξη προόδου προς την κατεύθυνση μιας πολιτικής μετάβασης στη Συρία.

Όμως πρόκειται για τέσσερις ηγέτες με αντίπαλες πρωτοβουλίες. Η Τουρκία και η Ρωσία αποτελούν μαζί και με το Ιράν μια ανυπέρβλητη τριάδα στο πεδίο, όπου επέτρεψαν μια σχετική σιγή των όπλων υπέρ της λεγόμενης διαδικασίας της Αστάνα.

Η Γαλλία και η Γερμανία από την άλλη ανήκουν στην «μικρή ομάδα» για τη Συρία που απαρτίζεται και από άλλες πέντε χώρες, μεταξύ των οποίων βρίσκονται και οι ΗΠΑ.

Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα, ο οποίος, μετά τις άκαρπες συζητήσεις που είχε στη Δαμασκό αυτήν την εβδομάδα, εξέφρασε χθες τη λύπη του για την παράλυση του σχεδίου του ΟΗΕ, θα είναι επίσης παρών στην σύνοδο κορυφής της Κωνσταντινούπολης.

Loading