Ισραήλ: Έρευνα για βίντεο που δείχνει στρατιώτες να πυροβολούν άοπλο Παλαιστίνιο και στη συνέχεια πανηγυρίζουν (vd)

Ο στρατός του Ισραήλ αναφέρει ότι διερευνά βίντεο, το οποίο έχει γίνει viral στο διαδίκτυο και καταδεικνύει τον πυροβολισμό ενός άοπλου Παλαιστινίου στα σύνορα, από την διόπτρα του όπλου, ενώ στη συνέχεια καταγράφονται οι πανηγυρισμοί των στρατιωτών για την πράξη τους.

Το βίντεο που μεταδόθηκε από ιστοσελίδα, παρουσιάστηκε στην ισραηλινή τηλεόραση και καταγγέλθηκε από τους πολιτικούς της χώρας.

Ο στρατός δε, τόνισε ότι τα πλάνα έρχονται από τα σύνορα μεταξύ Ισραήλ και Γάζας, έπειτα από περιστατικό που σημειώθηκε πριν από μερικούς μήνες, σε μια περίοδο αυξημένης έντασης.

Ήδη το Ισραήλ έχει αντιμετωπίσει σκληρή κριτική για τη σύλληψη δεκάδων Παλαιστινίων, αλλά και τους θανάτους που έχουν καταγραφεί κατά την διάρκεια των συγκρούσεων που προήλθαν από διαμαρτυρίες κατά μήκος των συνόρων τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Ωστόσο, για τις συγκεκριμένες κινήσεις η χώρα υπερασπίστηκε τις επιλογές της τονίζοντας οι όποιες πράξεις έγιναν γιατί ορισμένοι από τους διαδηλωτές έβαλαν φωτιές και προσπάθησαν να παραβιάσουν τον φράχτη των συνόρων, κρατώντας εκρηκτικά.

«Η εικόνα προκαλεί τρόμο»

Στο βίντεο που παρουσιάστηκε τη Δευτέρα, τρεις άντρες παρακολουθούν μέσα από την διόπτρα του όπλου τους κοντά στον φράχτη, τις κινήσεις ενός άοπλου Παλαιστινίου, ο οποίος βρίσκεται στο στόχαστρο. Εκεί ακούγεται ο πυροβολισμός και ο άνδρας που πριν από λίγο περπατούσε κοντά στον φράχτη, πέφτει στο έδαφος.

Την ίδια ώρα ακούγονται πανηγυρισμοί από την πλευρά των στρατιωτών, οι οποίοι μιλούν στα εβραϊκά και εκστομίζουν εκφράζεις «Πω πω, τι βίντεο! Ναι, ο γιος της σκύλας. Τι βίντεο!»

Την ίδια στιγμή από την άλλη πλευρά του φράχτη, ένα πλήθος ανθρώπων σπεύδει να απομακρύνει τον άνθρωπο που πυροβολήθηκε, με την κατάστασή της υγείας του να μην είναι σαφής.

Ο στρατός του Ισραήλ, ανέφερε ότι διερευνά το βίντεο, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά από το τηλεοπτικό κανάλι Channel 10 προκαλώντας άμεσες αντιδράσεις.

Συγκεκριμένα, ο ισραηλινός βουλευτύς, Αιμάν Όντε έγραψε στο Twitter ότι το βίντεο «προκαλεί τρόμο». «Πανηγυρισμοί για μία αφαίρεση ζωής ενός ατόμου που δεν απειλεί κανέναν» πρόσθεσε και ζήτησε την άμεση τιμωρία των δραστών.

Αντιδράσεις προκλήθηκαν από πολιτικούς τόσο των δεξιών κομμάτων, όσο και των αριστερών. Συγκεκριμένα, ο Γεχούντα Γκλικ του κυβερνώντος κόμματος Likud, τόνισε χαρακτηριστικά πως το βίντεο είναι πολύ σκληρό, ενοχλητικό και απογοητευτικό.

Από την πλευρά της, η ισραηλινή ομάδα ανθρωπίνων δικαιωμάτων B’ Tselem δήλωσε ότι έχει ελάχιστη εμπιστοσύνη στην στρατιωτική έρευνα.

«Ισραηλινοί ηγέτες, υπεύθυνοι για την χάραξη της πολιτικής και της στρατιωτικής ζωής του τόπου, δήλωσαν σοκαρισμένοι και υποσχέθηκαν να διερευνήσουν το περιστατικό. Τώρα πόσο διεξοδική μπορεί να είναι η έρευνα από αυτούς που δίνουν παράνομες εντολές και διατάζουν στρατιώτες να πυροβολούν ανθρώπους που δεν είναι απειλή;» αναρωτιέται η B’Tselem.

https://youtu.be/JXCBdvhafIA

Loading