Θανατική ποινή αντιμετωπίζουν έξι ακτιβιστές στο Βιετνάμ

Μια δίκη στο Ανόι ξεκίνησε σήμερα (5/4) για έξι ακτιβιστές που κατηγορούνται ότι προσπάθησαν να ανατρέψουν την κυβέρνηση, καθώς οι αρχές του Βιετνάμ, έχουν ενισχύσει την καταστολή τους το τελευταίο διάστημα αναφορικά με τους διαφωνούντες.

Ο διάσημος δικηγόρος και υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Νγκουγιέν Βαν Ντάι και πέντε ακόμη πρόσωπα κατηγορούνται ότι συνδέονται με μια ομάδα υπέρ της δημοκρατίας που ονομάζεται «Αδελφότητα για τη Δημοκρατία» για την οποία οι εισαγγελείς λένε ότι συνεργάζεται με ξένες και εγχώριες οργανώσεις που αντιτάσσονται στο κράτος, ώστε να αλλάξουν το πολιτικό σύστημα και τελικά να ανατρέψουν την κυβέρνηση.

«Οι κατηγορούμενοι έχουν επωφεληθεί από τον αγώνα για την δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την κοινωνία των πολιτών για κρύψουν τον πραγματικό σκοπό της «Αδελφότητας για τη Δημοκρατία», ανέφερε το επίσημο πρακτορείο του Βιετνάμ.

Οι εισαγγελείς τόνισαν ότι ο Ντάι ήταν ο ηγέτης πίσω από την συγκεκριμένη ομάδα, χτίζοντας άμεσα την εικόνα της, προσλαμβάνοντας νέα μέλη και αναζητώντας χρηματοδότηση από ξένους οργανισμούς και ιδιώτες, με ένα ποσό που φτάνει τα 80.000 δολάρια.

Οι διεθνείς ομάδες για τα ανθρώπινα δικαιώματα ζητούν την απελευθέρωσή τους.

«Ότι το Βιετνάμ αποτελεί έναν από τους πιο παραγωγικούς εργάτες ακτιβιστών στη Νοτιοανατολική Ασία αποτελεί για εμάς έναν επαίσχυντο τίτλο, τον οποίο κανείς δεν πρέπει να φιλοδοξεί για να τον βελτιώσει» τόνισε ο Τζέιμς Γκόμεζ, διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας στην Νοτιοανατολική Ασία και του Ειρηνικό.

Ο Τζέιμς τονίζει ότι στη χώρα υπάρχουν 97 πολιτικοί κρατούμενοι «που γνωρίζουμε ότι είναι όλοι γενναίες γυναίκες και άνδρες που τους έχουν ληστέψει την ελευθερία τους λόγω των θέσεων που έχουν για τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Το Διεθνές Παρατηρητήριο αναφέρει ότι ο αριθμός των ατόμων που έχουν φυλακιστεί στο Βιετνάμ για παραβίαση των νόμων περί εθνικής ασφαλείας φτάνει τους 119.

Το Ανόι αντίθετα υποστηρίζει πως δεν υπάρχουν πολιτικοί κρατούμενοι στο Βιετνάμ, παρά μόνο άνθρωποι που αντιτίθενται στο νόμο.

Την περασμένη εβδομάδα, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Ανόι, ο Πρέσβης των ΗΠΑ στο Βιετνάμ, Ντάνιελ Κρίτενμπρικ, τόνισε ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα, παραμένουν βασική προτεραιότητα για τις Ηνωμένες Πολιτείες στις σχέσεις του με το Βιετνάμ.

«Παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια, η τάση των τελευταίων δύο χρόνων με αυξημένες συλλήψεις, καταδίκες και σκληρές αποφάσεις για τους ακτιβιστές είναι βαθιά ανησυχητική» τόνισε.

Ο Ντάι και ένα άλλο μέλος της αδελφότητας συνελήφθησαν τον Δεκέμβριο του 2015, αρχικά κατηγορούμενοι για τη διάδοση αντικυβερνητικής προπαγάνδας, ενώ άλλα τέσσερα άτομα συνελήφθησαν τον περασμένο Ιούλιο.

Το 2007 ο Ντάι καταδικάστηκε σε πέντε χρόνια φυλάκισης για τη διάδοση της προπαγάνδας ενάντια στην κυβέρνηση, αλλά εξέτισε τέσσερα χρόνια ποινής, ενώ η άδεια δικηγόρου που κατείχε ανακλήθηκε.

Ο ξένος Τύπος και οι διπλωμάτες έχουν αποκλειστεί από την παρακολούθηση της δίκης, η οποία αναμένεται να διαρκέσει δύο ημέρες.

Πηγή: Associated Press

Loading