Ευρωπαϊκό αέρα αποκτούν τα «κίτρινα γιλέκα»

Τα «κίτρινα γιλέκα» στη Γαλλία βγαίνουν και πάλι στους δρόμους. Πρόκειται για την 16η συνάντησή τους. Διαδηλώσεις σε Παρίσι,Τουλούζη, Λιλ και Μπορντώ. Στη Λιλ συμμετέχουν και άλλοι ευρωπαίοι πολίτες.

Ως προάγγελο ενός μεγάλου μήνα κινητοποιήσεων βλέπουν τα «κίτρινα γιλέκα» το σημερινό Σάββατο, με δεδομένο ότι στις 15 Μαρτίου θα σημάνει το τέλος του Εθνικού Διαλόγου που έχει οργανώσει ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν σε ολόκληρη τη χώρα.

Παρίσι, Λιλ, Λυόν, Μπορντώ, όλες οι μεγάλες πόλεις έχουν ετοιμαστεί από χθες για τη σημερινή μέρα.

Στη Λιλ μάλιστα θέλουν να προσδώσουν ευρωπαϊκή χροιά με πρόσκληση και οδηγίες από Facebook στα αγγλικά και γερμανικά προς τα «κίτρινα γιλέκα» των γύρω χωρών: του Βελγίου, της Ολλανδίας, της Γερμανίας ακόμη και της Μεγάλης Βρετανίας.

Στη Λυόν «τα κίτρινα γιλέκα» διοργανώνουν μια πορεία στα μαύρα, σε ένδειξη πένθους για τους δημοκρατικούς θεσμούς και το αβέβαιο μέλλον τους.

Προειδοποιήσεις προς Μακρόν

Στο Μπορντώ, όπου έχουν τη φήμη των πιο σκληροπυρηνικών, σήκωσαν εκ νέου μπαϊράκι αρνούμενοι να δηλώσουν την πορεία τους για να μην έχουν πολλές πληροφορίες οι αστυνομικοί.
Στο Παρίσι υπάρχουν πέντε διαφορετικές προσκλήσεις.Τα «ενωμένα κίτρινα γιλέκα» έχουν ήδη συγκεντρωθεί στην Αψίδα του Θριάμβου με στόχο όμως τα Ηλύσια.

Πιο επιθετική η ομάδα «Εξέργεσις» καλεί να μπλοκάρουν την πλατεία γύρω από την Αψίδα του Θριάμβου ενώ η ομάδα «Κίτρινη Άνοιξη» καλεί για ένα πικ-νικ στο πεδίο του Άρεως.

Παράλληλα προετοιμάζονται για την 16η Μαρτίου με τη λήξη του Εθνικού Διαλόγου. Κάνουν λόγο για ένα Σάββατο πιο οργανωμένο όσο ποτέ με τις μεγαλύτερες κινητοποιήσεις από τις περιφέρειες και από άλλες χώρες.

Τέλος, προειδοποιούν τον Μακρόν: «Δεν θα μπορέσετε να κοιμηθείτε και πολύ τον Μάρτιο, ελπίζουμε να είσαστε έτοιμος. Εμείς είμαστε!» δηλώνει σε βίντεο ο γνωστός Ερίκ Ντουέ.

Πηγή: DW

Loading