Εξέγερση σε φυλακή της Βενεζουέλας με αρκετούς φύλακες ομήρους

Υπό εξέγερση βρίσκεται η φυλακή Τοσουίτο στο κρατίδιο της Βενεζουέλας, Καραμπόμπο με τους φυλακισμένους να κρατούν ομήρους τέσσερις κρατούμενους και δεκάδες φύλακες.Οι φωτογραφίες που διέρρευσαν στα κοινωνικά δίκτυα ενημέρωσης δείχνουν τους τέσσερις ομήρους να γονατίζουν με τα χέρια δεμένα, ενώ άλλοι τρόφιμοι της φυλακής φαίνεται να τους απειλούν με χειροβομβίδες.

Να σημειωθεί ότι τρεις από τους τέσσερις άνδρες που κρατούνται αναφέρονται ως «πολιτικοί κρατούμενοι» από ΜΚΟ της Βενεζουέλας.

Από την άλλη πλευρά, οι τρόφιμοι που κρατούν ομήρους τους υπόλοιπους ζητούν να μετακομίσουν σε άλλη φυλακή της χώρας.

Μια φωτογραφία τους δείχνει να βρίσκονται μπροστά από πανό που ζητούν «ειρηνικό διάλογο» και «μια απάντηση στο αίτημα».

Η δημοσιογράφος Μίλρεντ Μανρίκ, ανέβασε στο twitter φωτογραφία τονίζοντας στο σχόλιό της, ότι οι 50 φύλακες και οι τέσσερις όμηροι απειλούνται από τους τρόφιμους με χειροβομβίδες.

Οι τρεις από τους τέσσερις ομήρους κρατούμενους είναι οι Αλεξάντερ Τιράντ, Χουάν Πολέτι και Αντόνιο Γκάρμπι που αναφέρονται ως πολιτικοί κρατούμενοι από το Foro Penal μια μη κυβερνητική οργάνωση που παρέχει νομική βοήθεια στους κρατούμενους.

Η οργάνωση αυτή υποστηρίζει ότι συνολικά στη χώρα υπάρχουν 238 πολιτικοί κρατούμενοι, σε αντίθεση με τη κυβέρνηση που υποστηρίζει πως δεν υπάρχει κανένας και πως οι κρατούμενοι έχουν συλληφθεί για τη συμμετοχή τους σε πράξεις που θεωρούνται εγκλήματα».

«Δεν θέλω να πεθάνω στη φυλακή»

Ο Αλεξάντερ Τίραντ καταδικάστηκε σε οκταετή φυλάκιση για συνωμοσία και υποκίνηση σε πολιτική ανυπακοή μετά από τη συμμετοχή του σε αντι-κυβερνητική διαδήλωση το 2014. Έχει ασκήσει έφεση, υποστηρίζοντας ότι διαμαρτυρήθηκε ειρηνικά.

Οι Χουάν Πολέτι και Αντόνιο Γκάρμπι, περιμένουν να περάσουν από δίκη, μετά τη σύλληψή τους για το θάνατο ενός αστυνομικού που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια αντι-κυβερνητικής διαδήλωσης τον Μάρτιο του 2014.

Η Μίλρεντ Μάνρικ ανέφερε στο ρεπορτάζ της, ότι ανάμεσα στους ομήρους βρίσκεται και ο Χεσούς Άλμπι, ο οποίος κατηγορείται για τη δολοφονία της Αλμελίνα Καρίγιο, μιας γυναίκας που σκοτώθηκε καθώς χτυπήθηκε από ένα μπουκάλι που εκτοξεύθηκε από κτίριο, ενώ συμμετείχε σε μια φιλοκυβερνητική πορεία τον Απρίλιο του 2017. Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες.

Τέλος σε μια συνέντευξη που παραχώρησε σε ένα διαδικτυακό κανάλι ειδήσεων ο Αλεξάντερ Τιράντ δήλωσε πως οι υπόλοιποι κρατούν ανάγκασαν τους τέσσερις ομήρους να ενεργήσουν ως διαμεσολαβητές μεταξύ των κρατουμένων και των σωφρονιστικών αρχών της χώρας.

«Μας απειλούν με χειροβομβίδες, ώστε να μιλήσουμε στους αξιωματούχους των φυλακών και να καλέσουμε τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ώστε να τους ενημερώσουμε για την κατάσταση. Καλώ τον υπουργό Δημοσίας Τάκης, αλλά και τον πρόεδρο Νίκολα Μαδούρο να μας βοηθήσει, γιατί οι ζωές μας βρίσκονται σε κίνδυνο. Δεν θέλω να πεθάνω στη φυλακή».

Πηγή: BBC

Loading