Γαλλία: Χιλιάδες διαδήλωσαν για το όριο ταχύτητας

Χιλιάδες διαδηλωτές στη Γαλλία εξέφρασαν την έντονη αντίθεσή τους στα σχέδια της κυβέρνησης για μείωση του ορίου ταχύτητας στα 80χλμ/ώρα στο δευτερεύον οδικό δίκτυο. Όπως μεταδίδουν τα γαλλικά ΜΜΕ, η συμμετοχή στις διαδηλώσεις ήταν εντυπωσιακή και έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση.

«Τέλος στην καταπίεση των οδηγών»

Μαζί στον κοινό σκοπό οργανώσεις μοτοσικλετιστών και αυτοκινητιστών, οι οποίες ένωσαν τις δυνάμεις τους για να διαμαρτυρηθούν στο Παρίσι κατά του μέτρου που ανακοίνωσε στις 9 Ιανουαρίου ο πρωθυπουργός, Εντουάρ Φιλίπ. Στόχος του μέτρου είναι η αποτροπή και μείωση των θανάτων από τροχαία δυστυχήματα.

Σύμφωνα με τον υπολογισμό της αστυνομίας, περίπου 1300 μοτοσικλετιστές και 140 οχήματα έδωσαν ραντεβού μπροστά από το Σατό ντε Βανσέν, πριν κατευθυνθούν προς το κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας.

«Θέλουμε να διατυπώσουμε τη δυσαρέσκειά μας. Δεν θα σώσουμε ζωές με το να μειώσουμε την ταχύτητα. Το αντίθετο. Αυτό θα δημιουργήσει προβλήματα στην περίπτωση μιας προσπέρασης, καθώς όλα τα οχήματα θα κινούνται με την ίδια ταχύτητα. Ας μπει ένα τέλος σε αυτήν την καταπίεση σε βάρος των οδηγών», τόνισε ο Ζαν Μαρκ Μπελοτί, συντονιστής της ομοσπονδίας μοτοσικλετιστών FFMC.

«Αλκοόλ και χρήση κινητού τα αίτια»

«Ο Εντουάρ Φιλίπ πρέπει να ξανασκεφθεί τον οδικό του χάρτη», τόνισε από την πλευρά του ο Πιερ Σασερέ, γενικός αντιπρόσωπος της οργάνωσης οδηγών αυτοκινήτων «40 millions d’automobilistes». Ο Σασερέ, μάλιστα, κάλεσε τη γαλλική κυβέρνηση να «αντιμετωπίσει τα πραγματικά αίτια των τροχαίων ατυχημάτων, όπως την κατανάλωση αλκοόλ και τη χρήση κινητού τηλεφώνου την ώρα της οδήγησης».

Μεγάλη κινητοποίηση και στην Τουλούζ

Πολλοί ήταν οι διαδηλωτές που συμμετείχαν και στην Τουλούζ. Υπολογίζεται ότι περίπου 2200 μοτοσικλετιστές και 300 οχήματα έδωσαν το «παρών» και κινήθηκαν από την περιφερειακή οδό έως το κέντρο της πόλης.

Η μείωση του ορίου ταχύτητας στα 80 χλμ/ώρα στο δευτερεύον οδικό δίκτυο αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή την 1η Ιουλίου του 2018. Η κυβέρνηση ελπίζει ότι με αυτό το μέτρο θα σωθούν 350 – 400 ζωές κάθε χρόνο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading