Γαλλία: Δεν θα πρέπει να εξευτελίσουμε την Βρετανία για το Brexit

Σε δηλώσεις που έκανε σε δημοσιογράφους αγγλόφωνων ΜΜΕ στο Παρίσι, η κυβέρνηση στη Γαλλία διεμήνυσε την πρόθεσή της  να μην συμφωνήσει σε μια διαπόμπευση του Λονδίνου στο πλαίσιο του Brexit, δηλαδή της διαδικασίας εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Γάλλος εκπρόσωπος τύπου Μπενζαμέν Γκριβό, δήλωσε πως «Η θέση μας είναι αρκετά απλή. Το θέμα δεν είναι να τιμωρήσουμε ή να εξευτελίσουμε τον οποιονδήποτε στο πλαίσιο του Brexit. Είναι το χειρότερο που θα μπορούσε να συμβεί και πιστεύω ότι αυτό θα ενίσχυε το αντιευρωπαϊκό αίσθημα σε πολλές χώρες όπου θα διεξαχθούν εκλογές σε έναν χρόνο.[…] Καθώς μια χώρα αποχωρεί από την Ένωση, αυτό είναι αποτυχία για τη Βρετανία και για την ΈΕ. Δεν πρέπει ποτέ να την ταπεινώσουμε ή να την τιμωρήσουμε».

Ωστόσο, «χρειάζεται να τηρήσουμε αποφασιστική στάση» και να πούμε ότι «θα αναγνωρίσουμε τέτοιου είδους ελευθερία και τίποτα άλλο δεν είναι πιθανό» επέμεινε ο Γκριβό.

Την ίδια στιγμή, στους συντηρητικούς κύκλους των βουλευτών της Βρετανίας, επικρατεί δυσαρέσκεια αναφορικά με το σχέδιο κυρώσεων στο οποίο αναφέρθηκε την Τετάρτη η ΕΕ για την «αποφυγή μιας αντικανονικής ενέργειας» εκ μέρους του Λονδίνου κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου μετά την έξοδο της ΕΕ την 29η Μαρτίου του 2019.

Ο ίδιος ο Γκριβό πάντως ξεκαθάρισε παρόλα αυτά στις δηλώσεις του, πως «Brexit means Brexit» (μτφ το Brexit σημαίνει Brexit), φράση την οποία φαίνεται να εμπνεύστηκε από  την πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι που την χρησιμοποιεί συχνά στις ομιλίες της.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading