Βρετανία-ΕΕ: Δεν τα βρίσκουν για την μεταβατική περίοδο του Brexit

«Έκπληκτος» δήλωσε ο υπουργός ο οποίος είναι επικεφαλής για τα θέματα που αφορούν την αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευραπαϊκή Ένωση Ντέιβιντ Ντέιβις, αναφορικά με τις δηλώσεις στις οποίες προέβη ο ομόλογός του από την πλευρά της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ. Οι δύο άνδρες φαίνεται πως δεν τα «βρίσκουν» μεταξύ τους στο θέμα που αφορά την μεταβατική περίοδο του «διαζυγίου» των δύο πλευρών.

Σύμφωνα με τον Ντέιβς, η Μεγάλη Βρετανία επιζητεί  «μια χρονικά περιορισμένη περίοδο κατά την οποία θα διατηρηθεί η πρόσβαση και των δύο πλευρών στις αντίστοιχες αγορές, υπό τους ισχύοντες όρους».

Από την άλλη ο Μπαρνιέ «δεν είναι σίγουρος» για τα αιτήματα της Βρετανίας κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου του «διαζυγίου» των δύο πλευρών, γεγονός που άφησε έκπληκτο τον ομόλογό του.

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου δέχεται πιέσεις προκειμένου να καταλήξει σε μια συμφωνία με την ΕΕ μέχρι τα τέλη του επόμενου μήνα ώστε να «καθησυχαστούν» οι επιχειρήσεις που φοβούνται ότι η χώρα θα μπορούσε να αποχωρήσει από την Ένωση το 2019 χωρίς να έχει επιτευχθεί κάποια συμφωνία, καθιστώντας ουσιαστικά το μέλλον τους αβέβαιο.

Ο Ντέιβις υποστήριξε ότι παρατηρείται μια «θεμελιώδης αντίφαση» στην προσέγγιση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις συνομιλίες. «Σήμερα παραδέχονται ότι χρειάζεται ένα μέσο για την επίλυση διαφορών. Ταυτόχρονα όμως απέρριψαν τις πιέσεις του ΗΒ για την εφαρμογή λογικών εγγυήσεων για να διασφαλιστεί η προστασία των συμφερόντων μας. Δεν είναι δυνατόν να τα έχουν όλα δικά τους.[…] Δεν πρέπει να χάσουμε τον υπέρτατο στόχο: να οικοδομήσουμε μια νέα εταιρική σχέση μεταξύ του ΗΒ και της ΕΕ με την οποία θα παραμείνουμε οι πιο στενοί φίλοι και σύμμαχοι».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading