Βιετνάμ: Πέθανε ο πρώην πρωθυπουργός Ντο Μουόι

Ο Ντο Μουόι, πρώην ηγετικό στέλεχος του Κομμουνιστικού Κόμματος του Βιετνάμ, απεβίωσε έπειτα από μακρά ασθένεια, γνωστοποίησε η κυβέρνηση της χώρας σήμερα.

Ο Μουόι, 101 ετών, έφυγε στον ύπνο του στις 23:30 της Δευτέρας (20:30 ώρα Ελλάδας), διευκρίνισε η κυβέρνηση του Βιετνάμ σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπό της.

Ο άλλοτε στρατηγός των Βιετμίνχ, που πολέμησε εναντίον των αποικιακών στρατευμάτων της Γαλλίας τις δεκαετίες του 1940 και του 1950, ανελίχτηκε σταδιακά στην ιεραρχία του Κομμουνιστικού Κόμματος, έγινε πρωθυπουργός της χώρας το 1988 και αναδείχθηκε γενικός γραμματέας του κόμματος το 1991.
Κατά τη διάρκεια της εξαετούς θητείας του, που συνέπεσε με το τέλος του Ψυχρού Πολέμου και με την αποκατάσταση των σχέσεων με τις ΗΠΑ, πολλά χρόνια μετά το τέλος του πολέμου, ο Ντο Μουόι εφάρμοσε σειρά μεταρρυθμίσεων που οδήγησαν στη μετάβαση του Βιετνάμ στη λεγόμενη οικονομία της αγοράς.

Τον Δεκέμβριο του 1997 ανέλαβε σύμβουλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚ του Βιετνάμ, έναν ρόλο στον οποίο παρέμεινε μέχρι το 2001. Η κυβέρνηση δεν ανακοίνωσε λεπτομέρειες για την κηδεία του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading