«Φύλακες της άμμου» στις παραλίες της Σαρδηνίας για να προλαμβάνουν τα κρούσματα κλοπής

Έπεσε πολλές φορές θύμα κλοπής και τώρα λαμβάνει μέτρα. Η ιταλική πόλη Κάμπρας στη Σαρδηνία, που φημίζεται για τις παραλίες της, θα θέσει από σήμερα στην υπηρεσία της “φύλακες της άμμου”, οι οποίοι θα καταγγέλλουν κάθε απόπειρα παράνομης συλλογής.

Οι “φύλακες της άμμου” θα είναι πολίτες, οι οποίοι θα φοράνε ένα μπλουζάκι με διακριτικά ώστε να είναι αναγνωρίσιμοι και θα αναφέρονται στην Διεύθυνση Προστασίας της Θαλάσσιας Περιοχής, ενώ θα λειτουργούν ως ενισχύσεις των επιβλεπόντων των λουομένων και της αστυνομίας του Κάμπρας.

Θα είναι υπεύθυνοι για την παρακολούθηση και την ενημέρωση των τουριστών, αλλά και για την καταγγελία τυχόν κρουσμάτων κλοπής. Επίσης θα παρακολουθούν την τήρηση της απαγόρευσης καπνίσματος στις παραλίες και ρύπανσης με σκουπίδια. Θα συλλέγουν την άμμο που συγκεντρώνεται στα πεζοδρόμια κοντά τις ακτές, θα αδειάζουν τα τασάκια και θα καθαρίζουν τις περιοχές που προορίζονται για καπνίζοντες.

“Δεν είναι πάντα εύκολο να αναφέρεις στην αστυνομία ή να υποδείξεις την ακριβή θέση που βρίσκεται κάποιος, ο οποίος κλέβει άμμο ή καπνίζει κάτω από μια ομπρέλα θαλάσσης” σε μια απαγορευμένη ζώνη, εξήγησε στο πρακτορείο ειδήσεων Agi ο δήμαρχος του Κάμπρας, Αντρέα Αμπίς. Αυτός είναι και ο λόγος που οι αρχές αποφάσισαν να συγκροτήσουν αυτή την ομάδα “ανθρώπων που ενεργεί απευθείας στην παραλία και μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική”.

Τις τελευταίες ημέρες 200 κιλά πολύτιμης λευκής άμμου κατασχέθηκαν στο αεροδρόμιο Έλμας από τις υπηρεσίες ασφαλείας που ανέφεραν στη σελίδα τους στο Facebook το φαινόμενο υπό τον τίτλο “Η Σαρδηνία λεηλατείται και υποβαθμίζεται”.

Στις 15 Αυγούστου ένα ζευγάρι Γάλλων συνελήφθη στη Σαρδηνία με 40 κιλά άμμου μέσα στο αυτοκίνητό του την ώρα που ετοιμαζόταν να επιβιβαστεί σε ένα πορθμείο στο Πόρτο Τόρες για να μεταβεί στην Τουλόν. Η άμμος είχε κλαπεί από μια παραλία της Κία στη Σαρδηνία και είχε τοποθετηθεί μέσα σε 14 πλαστικά μπουκάλια.

Όπως είπε το ζευγάρι στην αστυνομία, δεν γνώριζε ότι ήταν παράνομη η συλλογή άμμου. Στην Ιταλία η κλοπή άμμου, βότσαλων ή κοχυλιών τιμωρείται με έως και έξι χρόνια φυλάκιση, ενώ στη Γαλλία τα πρόστιμα για τη συλλογή άμμου ή κοχυλιών μπορούν να φθάσουν έως και τα 1.500 ευρώ.

 

© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

Loading