Υεμένη: 16.000 κρατούμενοι θα ανταλλαγούν στο πλαίσιο συμφωνίας

Οι εμπόλεμες πλευρές στην Υεμένη αντάλλαξαν καταλόγους στους οποίους περιλαμβάνονται συνολικά τα ονόματα 16.000 φερόμενων ως κρατουμένων οι οποίοι θα ανταλλαγούν στο πλαίσιο μιας συμφωνίας ανταλλαγής που υπογράφτηκε την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ).

Σαράντα ημέρες μετά την υπογραφή της συμφωνίας στις 11 Δεκεμβρίου, η ΔΕΕΣ θα έχει στη διάθεσή της δέκα ημέρες προκειμένου να περάσει από συνέντευξη τους απελευθερωθέντες και να κάνει διευθετήσεις για τη μεταφορά τους, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Φαμπρίτσιο Καρμπόνι, περιφερειακός διευθυντής για τη Μέση Ανατολή.

Σε αυτούς αναμένεται να περιλαμβάνονται άνθρωποι που κρατούνται εκτός Υεμένης και ορισμένοι ξένοι που κρατούνται στη χώρα, είπε.

Στο μεταξύ, οι δύο πλευρές αντάλλαξαν κατηγορίες για την παραβίαση της εκεχειρίας στη Χοντέιντα, η οποία επιτεύχθηκε με μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών προκειμένου να αποτραπεί μια πλήρους κλίμακας επίθεση σε μια πόλη -λιμάνι που είναι ζωτικής σημασίας για τον εφοδιασμό σε τρόφιμα και άλλη βοήθεια.

Κάτοικοι ανέφεραν βομβαρδισμούς αργά το βράδυ της Τρίτης, πρώτη ημέρα της εκεχειρίας, για σχεδόν μία ώρα στα ανατολικά και νότια περίχωρα της κατεχόμενης από τους Χούτι πόλης της Ερυθράς Θάλασσας. Νωρίς το πρωί επικρατούσε ηρεμία.

Τα Ηνωμένα Έθνη αναμένεται να καλέσουν αργότερα συνεδρίαση μέσω βιντεοσύνδεσης της ομάδας των υποστηριζόμενων από το Ιράν Χούτι και της υποστηριζόμενης από τη Σαουδική Αραβία κυβέρνησης για την αποχώρηση των στρατευμάτων από την πόλη Χοντέιντα και τρία λιμάνια η οποία προβλέπεται στη συμφωνία εκεχειρίας που επιτεύχθηκε στις συνομιλίες υπό την αιγίδα του ΟΗΕ στη Σουηδία, την περασμένη εβδομάδα, την πρώτη σε διάστημα μεγαλύτερο των δύο χρόνων.

Το τηλεοπτικό δίκτυο Masirah TV, που ανήκει στους Χούτι, κατηγόρησε τις δυνάμεις του υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας συνασπισμού ότι παραβιάζουν την εκεχειρία βομβαρδίζοντας πολλές τοποθεσίες, περιλαμβανομένων και περιοχών ανατολικά του αεροδρομίου. Το πρακτορείο ειδήσεων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων WAM μετέδωσε, επικαλούμενο υεμενίτικη πηγή, πως οι Χούτι εξαπέλυσαν όλμους και ρουκέτες στο νοσοκομείο May 22 στα ανατολικά προάστια της πόλης.

«Θα συνεχίσουμε να δίνουμε στους Χούτι το προνόμιο της αμφιβολίας και να επιδεικνύουμε αυτοσυγκράτηση αλλά οι αρχικές ενδείξεις δεν είναι ενθαρρυντικές», δήλωσε στο Ρόιτερς πηγή του συνασπισμού.

«Αν ο ΟΗΕ…. αργήσει πάρα πολύ να μπει στη σκηνή, θα χάσουν εντελώς την ευκαιρία και η συμφωνία στη Στοκχόλμης θα είναι καταδικασμένη», δήλωσε η πηγή, που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Η συμφωνία εκεχειρίας προβλέπει την ανάπτυξη διεθνών παρατηρητών και την αποχώρηση όλων των δυνάμεων που φέρουν όπλα 21 ημέρες μετά τη συμφωνία εκεχειρίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading