Τσαβούσογλου: «Ο Τραμπ θέλει να επισκεφθεί την Τουρκία»

Την επιθυμία του Αμερικανού προέδρου, Ντόνταλντ Τραμπ, να επισκεφθεί την Τουρκία αποκάλυψε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αναφέροντας ότι αυτό έγινε στην τελευταία τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι δύο ηγέτες.

Στις δηλώσεις του στους Τούρκους δημοσιογράφους εν πτήσει επιστρέφοντας από τη Γενεύη, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε πως και ο Αμερικανός ομόλογός του Μάικ Πομπέο του είπε ότι θέλει να επισκεφθεί την Τουρκία και πως και ο ίδιος τον προσκάλεσε να έρθει.

«Και εκείνος θέλει να έρθει, θα έρθει είπε», ανέφερε ο Τσαβούσογλου λέγοντας ότι πρέπει να οριστούν ημερομηνίες και να γίνει σχεδιασμός.

Επιπλέον, επεσήμανε πως το 2019 προγραμματίζονται επισκέψεις και ηγετών άλλων χωρών στην Τουρκία, όπως του Προέδρου της Κίνας Σι Τζινπίνγκ και του Γάλλου Προέδρου Μακρόν.

Αλλαγή σκηνικού μετά την απελευθέρωση του πάστορα

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι από τότε που αφέθηκε ελεύθερος ο Αμερικανός πάστορας Μπράνσον συνεχίζουν να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις σε διαφορετικά θέματα μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ αλλά ξεκίνησαν να διανύουν απόσταση σε κάποια ζητήματα.

«Αρχίσαμε να επισπεύδουμε τον οδικό χάρτη για το Μάνμπιτς της Συρίας. Στο θέμα του Χακάν Αττίλα αποσύρθηκε η προσφυγή του εισαγγελέα. Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Και οι άλλες διαδικασίες έχουν μια θετική πορεία. Στο θέμα των Κούρδων της Συρίας YPG μπορεί να σκεφτόμαστε διαφορετικά», ανέφερε.

Για το θέμα των «Γκιουλενιστών» ο Τσαβούσογλου τόνισε πως «μπορεί να μην φτάσαμε στο σημείο που θέλουμε αλλά αν με ρωτάτε αν το κλίμα είναι καλύτερο παρά πριν δύο μήνες, πολύ καλύτερο θα σας πω. Αυτό το βλέπουμε και στις τηλεφωνικές μας επικοινωνίες. Αυτή τη στιγμή το σημείο που φτάσαμε είναι ικανοποιητικό και για τις δυο πλευρές; Όχι, δεν είναι. Για αυτό τις επόμενες 100 μέρες υπάρχει απόσταση την οποία θα διανύσουμε. Υπάρχει ένας δρόμος που μπορούμε να προχωρήσουμε».

Loading