Το Ιράν καταγγέλλει τον ευρωπαϊκό «εξτρεμισμό»

Τον «εξτρεμισμό» των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά του Ιράν κατήγγειλε και επέκρινε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Τζαβάντ Ζαρίφ. Μάλιστα, οι δηλώσεις του δόθηκαν στη δημοσιότητα λίγες μόλις ώρες πριν τη συνάντηση που θα έχει με τον Γάλλο ομόλογό του στην Τεχεράνη, Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, το μεσημέρι της Δευτέρας (5/3).

«Για να κρατήσουν τις ΗΠΑ στη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν, οι ευρωπαϊκές χώρες φτάνουν στον εξτρεμισμό και αυτό θα είναι επιβλαβές στο τέλος της διαδρομής για την πολιτική της Ευρώπης», δήλωσε σχετικά ο Ζαρίφ στη μεταρρυθμιστική εφημερίδα Etemad.

Τι καταγγέλλει ο Ζαρίφ

Κατά τη συνάντηση των δύο ανδρών, ο Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν προτίθεται να ζητήσει εγγυήσεις από το Ιράν για το βαλλιστικό του πρόγραμμα και για τις περιφερειακές του φιλοδοξίες, προκειμένου να διαφυλαχθεί η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν που επετεύχθη το 2015, από την οποία απειλούν να αποσυρθούν οι ΗΠΑ.

Ωστόσο, “οποιαδήποτε δράση για να ικανοποιηθεί η πλευρά που παραβίασε το περισσότερο την πυρηνική συμφωνία είναι ανώφελη”, προειδοποίησε ο Ζαρίφ.

“Σήμερα, δύο πλευρές παραβίασαν την πυρηνική συμφωνία: οι ΗΠΑ και οι Ευρωπαίοι. Οι Αμερικάνοι λόγω της πολιτικής της Ουάσινγκτον και οι Ευρωπαίοι λόγω της πολιτικής των ΗΠΑ”, τόνισε στη συνέχεια και συμπλήρωσε:

“Οι Ευρωπαίοι λόγω της πολιτικής των ΗΠΑ δεν μπόρεσαν να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους, ιδιαίτερα στον τραπεζικό τομέα. Κατά συνέπεια, οι δύο αυτές πλευρές δεν είναι σε θέση να βάλουν όρους για τη χώρα που εφήρμοσε πλήρως τις δεσμεύσεις της”.

Παράλληλα, ο Ζαρίφ υπενθύμισε τους λόγους δυσαρέσκειας του Ιράν απέναντι στη Δύση και προειδοποίησε τους Ευρωπαίους. Εστίασε στην υποστήριξη που προσέφερε η Δύση στο Ιράκ κατά του Ιράν στον πόλεμο μεταξύ των δύο χωρών από το 1980 ως το 1988 και την πολιτική και στρατιωτική υποστήριξη που προσφέρουν σήμερα οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Βρετανία στον “επιτιθέμενο”, όπως χαρακτήρισε τη Σαουδική Αραβία, στον πόλεμο στην Υεμένη.

Οι Ευρωπαίοι “έχουν ήδη κάνει λάθος επιλογές και τό’χουν μετανιώσει. Σήμερα και πάλι πρόκειται να κάνουν το ίδιο λάθος και είναι απολύτως βέβαιο ότι θα το μετανιώσουν”, κατέληξε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading