Το ΕΔΑΔ καταδίκασε την Ρωσία για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην υπόθεση Μαγκνίτσκι

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε σήμερα την Ρωσία για σειρά παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην υπόθεση του θανάτου στην φυλακή το 2009 του νομικού Σεργκέι Μαγκνίτσκι, η οποία προκάλεσε σοβαρή διπλωματική κρίση ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Μόσχα.

Ο Σεργκέι Μαγκνίτσκι πέθανε ενώ βρισκόταν υπό προσωρινή κράτηση σε ηλικία 37 ετών τον Νοέμβριο του 2009. Συνελήφθη αφού κατήγγειλε την ύπαρξη σημαντικού δικτύου διαφθοράς, ενώ εργαζόταν στην φορολογική υπηρεσία εταιρείας δικηγόρων της Μόσχας, μεταξύ των πελατών της οποίας περιλαμβανόταν το μεγαλύτερο δυτικό επενδυτικό ταμείο στην Ρωσία, το Hermitage Capital.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τονίζει την κακοποίηση την οποία υπέστη από τους φύλακες λίγο πριν από τον θάνατό του και επισημαίνει την «ελλιπή και ατελέσφορη» έρευνα η οποία διεξήχθη για τις συνθήκες του θανάτου του, τα κενά στην ιατρική φροντίδα που του παρασχέθηκε, καθώς και το γεγονός ότι η μετά θάνατον δίκη και καταδίκη του, «ουσιωδώς ανεπαρκής», έγιναν κατά παραβίασιν του δικαιώματός του σε δίκαιη δίκη.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφαίνεται επίσης ότι η απόφαση η οποία ελήφθη το 2013 από τις ρωσικές αρχές για την αρχειοθέτηση της υπόθεσης ήταν «επιφανειακή».

Το Δικαστήριο καταδίκασε την Ρωσία να καταβάλει 34.000 ευρώ στην σύζυγο και την μητέρα του Σεργκέι Μαγκνίτσκι, οι οποίες και είχαν υποβάλει την προσφυγή, ένα σημαντικό ποσό σε σχέση με αυτά που συνήθως επιδικάζονται από το ΕΔΑΔ.

Στην προσφυγή τους, οι δύο γυναίκες κατηγορούσαν επίσης τις ρωσικές αρχές για καταχρηστική κράτηση, με το επιχείρημα ότι προσπάθησαν να πείσουν τον νομικό να αποσύρει τις κατηγορίες που είχε διατυπώσει για διαφθορά δημοσίων λειτουργών. Το Δικαστήριο δεν δέχθηκε αυτήν την κατηγορία.

Οι δικαστές θεώρησαν ότι «οι αρχές είχαν βάσιμους λόγους να υποψιάζονται ότι ο κ. Μαγκνίτσκι ήταν αναμεμειγμένος σε φορολογική απάτη. Ωστόσο, αυτές οι υποψίες δεν δικαιολογούσαν την κράτησή του για περισσότερο από έναν χρόνο και οι αρχές δεν αιτιολόγησαν επαρκώς την περαιτέρω κράτησή του» και καταδίκασαν Ρωσία για την παραμονή του σε καθεστώς προσωρινής κράτησης.

 

© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

Loading