Τουσκ: «Ελπίζω η Μέι να έρθει με ρεαλιστικές προτάσεις για το Brexit»

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, μόλις μία ημέρα πριν από την επίσκεψη της πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου στις Βρυξέλλες, εξέφρασε την ελπίδα, η Τερέζα Μέι να έρθει με «ρεαλιστικές προτάσεις για το Brexit».

Σημειώνεται, ότι η Μέι, αναμένεται να μεταβεί στις Βρυξέλλες σε μια προσπάθεια να αρθεί το αδιέξοδο που έχει τεθεί με το ζήτημα του backstop, προκειμένου να αποφευχθεί το σκληρό σύνορο, μεταξύ της Βορείου Ιρλανδίας και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας.

Ο Τουσκ, μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ιρλανδό πρωθυπουργό Λίο Βαράντκαρ ύστερα από τις συνομιλίες που είχαν στις Βρυξέλλες, επανέλαβε ότι η στάση της ΕΕ είναι πως πρέπει να διατηρηθεί στη συμφωνία αποχώρησης το λεγόμενο backstop για τα ιρλανδικά σύνορα.

«Αναρωτιόμουν πώς μοιάζει αυτό το ξεχωριστό μέρος στην κόλαση, που προορίζεται για αυτούς που προώθησαν το Brexit χωρίς ίχνος σχεδίου για το πώς να πραγματοποιηθεί με ασφάλεια», δήλωσε ο Τουσκ.

Ο Βαράντκαρ δήλωσε ότι η συμφωνία του Brexit, που έχει απορριφθεί από το βρετανικό κοινοβούλιο, ήταν «η καλύτερη δυνατή». Δήλωσε ότι η πρόσφατη πολιτική αστάθεια στη Βρετανία αποτελεί μια ακόμα απόδειξη της αναγκαιότητας του backstop.

Loading