Συνελήφθη στη Βιέννη Ιρακινός φερόμενος τρομοκράτης

Ένας Ιρακινός που φέρεται να πραγματοποίησε «τρομοκρατικές ενέργειες» σε σιδηροδρομικές γραμμές της Γερμανίας τον Οκτώβριο και τον Δεκέμβριο του 2018 συνελήφθη τη Δευτέρα στη Βιένη, ανακοίνωσε η εισαγγελία της αυστριακής πρωτεύουσας.

Ο 42χρονος άνδρας φέρεται, σύμφωνα με την ίδια πηγή, να εμπλέκεται σε δύο ξεχωριστά περιστατικά, στα οποία δεν υπήρξαν θύματα ούτε σοβαρές υλικές ζημιές, σε σιδηροδρομικές γραμμές της Γερμανίας τον Οκτώβριο και τον Δεκέμβριο του 2018.

Όπως αναφέρουν σε ξεχωριστές τους ανακοινώσεις οι εισαγγελίες του Μονάχου και του Βερολίνου καθώς και η αστυνομία της Βαυαρίας, ο Ιρακινός «έχει εκφράσει ανοικτά τη συμπάθειά του προς το Ισλαμικό Κράτος».

Οι γερμανικές αρχές έκαναν λόγο για τεκμήρια διάπραξης «αδικημάτων τρομοκρατικής φύσης, απόπειρας ανθρωποκτονίας, πρόκλησης σοβαρών υλικών ζημιών αλλά και ένταξης σε τρομοκρατική οργάνωση» εναντίον του 42χρονου που διέμενε στη Βιένη.

Μια πρώτη απόπειρα σαμποτάζ διαπράχθηκε στις αρχές Οκτωβρίου 2018 όταν ένα ατσάλινο καλώδιο τοποθετήθηκε στη σιδηροδρομική γραμμή που συνδέει τη Νυρεμβέργη με το Μόναχο. Ένα τρένο έσπασε το καλώδιο αυτό και υπέστη «μικρές υλικές ζημιές».

Στη συνέχεια στα τέλη Δεκεμβρίου 2018 τσιμεντένιες πλάκες τοποθετήθηκαν σε σιδηροδρομική γραμμή κοντά στο Βερολίνο, «μια επίθεση παρόμοια» με αυτή του Οκτωβρίου, επεσήμαναν οι γερμανικές αρχές οι οποίες αρχικά δεν είχαν καταφέρει να εντοπίσουν τη σύνδεση μεταξύ των δύο περιστατικών.

Και στις δύο περιπτώσεις έγγραφα στα αραβικά είχαν εντοπιστεί στα σημεία των δολιοφθορών, όπως και μία σημαία του ΙΚ στη σιδηροδρομική γραμμή κοντά στο Βερολίνο.

Ο 42χρονος παραδέχθηκε ότι διέπραξε τις ενέργειες αυτές, όμως αρνήθηκε ότι τα κίνητρά του ήταν τρομοκρατικά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading