Πρώην πράκτορας των ΗΠΑ ύποπτη για κατασκοπεία υπέρ του Ιράν

Μια πρώην πράκτορας της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών των ΗΠΑ διώκεται για κατασκοπεία υπέρ του Ιράν, όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Η Μόνικα Γουίτ, 39 ετών, υπηρέτησε στο διάστημα 1997-2008 στην πολεμική αεροπορία, αρχικά στην υπηρεσία αντικατασκοπείας και στη συνέχεια, μέχρι το 2020, ως σύμβουλος. Φέρεται ότι το 2013 διέφυγε στο Ιράν για «ιδεολογικούς» λόγους.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Δικαιοσύνης Τζον Ντίμερες, η Γουίτ αποκάλυψε στο ιρανικό καθεστώς ένα απόρρητο πρόγραμμα πληροφοριών καθώς και την ταυτότητα ενός πράκτορα των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή του.

Σε βάρος της έχει εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης.

Οι αμερικανικές αρχές άσκησαν επίσης δίωξη σε βάρος τεσσάρων Ιρανών που φέρονται ότι διέπραξαν κυβερνοεπιθέσεις εναντίον τουλάχιστον οκτώ πρώην συναδέλφων της Γουίτ, το 2014 και το 2015. Οι Ιρανοί, που δρούσαν για λογαριασμό των Φρουρών της Επανάστασης, προσπάθησαν να μολύνουν τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές τους με ένα κακόβουλο λογισμικό.

«Είναι μια θλιβερή ημέρα για τις ΗΠΑ όταν ένας πολίτης της χώρας την προδίδει. Είναι ακόμη πιο θλιβερό όταν πρόκειται για ένα μέλος των ενόπλων δυνάμεων», σχολίασε ο Ντίμερς.

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε από την πλευρά του την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της ιρανικής εταιρείας New Horizon που φέρεται ότι οργάνωνε συνέδρια, μέσω των οποίων στρατολογήθηκε η Γουίτ. Κυρώσεις επιβλήθηκαν και σε μια άλλη εταιρεία που βοήθησε τις κυβερνοεπιθέσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading