Προσωρινό πάγωμα διαπραγματεύσεων για το Brexit – Προτεκτοράτο της ΕΕ η Β.Ιρλανδία;

Το ακανθώδες ζήτημα του πώς θα διασφαλιστεί ότι το Brexit δεν θα ισοδυναμεί με ελέγχους στα σύνορα μεταξύ Ιρλανδίας και Βόρειας Ιρλανδίας είναι μεταξύ των θεμάτων που καθυστερούν τη συμφωνία για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε σήμερα ο διαπραγματευτής της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ.

Σε ένα tweet που έστειλε μετά τη συνάντησή του με τον Βρετανό υπουργό αρμόδιο για το Brexit Ντόμινικ Ράαμπ, ο Μπαρνιέ ανέφερε: «Παρά τις εντατικές προσπάθειες, ορισμένα σημαντικά ζητήματα παραμένουν ανοιχτά, μεταξύ αυτών το “δίχτυ ασφαλείας” για τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας και τη Βόρεια Ιρλανδία με στόχο την αποφυγή ενός σκληρού συνόρου».

Οι πρεσβευτές των 27 ενημερώθηκαν ότι δεν έχει μέχρι στιγμής επιτευχθεί συμφωνία για τους όρους του Brexit

Οι πρεσβευτές των 27 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενημερώθηκαν σήμερα ότι δεν έχει μέχρι στιγμής επιτευχθεί καμία συμφωνία με τη Βρετανία σχετικά με τους όρους του διαζυγίου της από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ανέφεραν δύο διπλωματικές πηγές της ΕΕ.

Λίγο νωρίτερα, ανώτατες ευρωπαϊκές πηγές επιβεβαίωναν στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι οι διαπραγματεύσεις του Σαββατοκύριακου στις Βρυξέλλες μεταξύ αξιωματούχων της Βρετανίας και της ΕΕ δεν έχουν μέχρι στιγμής καταλήξει σε μια τελική συμφωνία για το Brexit, την οποία θα εγκρίνουν αυτήν την εβδομάδα οι Ευρωπαίοι ηγέτες.

Ορισμένοι Ευρωπαίοι διπλωμάτες που παρακολουθούν στενά τις συνομιλίες εμφανίστηκαν πιο αισιόδοξοι ότι οι Ευρωπαίοι διαπραγματευτές θα ανακοίνωναν στους πρεσβευτές των 27 χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε μια συνεδρίαση στις 19.30 στις Βρυξέλλες με θέμα το Brexit (όπου κλήθηκαν εκπρόσωποι από όλες τις χώρες, εκτός της Βρετανίας), ότι επιτεύχθηκε συμφωνία.

Ωστόσο, άλλες πηγές είπαν στο Ρόιτερς ότι χρειάζονται περαιτέρω συζητήσεις προκειμένου οι δύο πλευρές να καταλήξουν στη συμφωνία που επιθυμούν.

Από την πλευρά του ο ενημερωτικός ιστότοπος Politico μετέδωσε σήμερα, επικαλούμενος τρεις διπλωμάτες της ΕΕ, ότι οι διαπραγματευτές για το Brexit κατέληξαν σε συμφωνία για τους όρους εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ.

«Τα σχέδια για το Brexit ισοδυναμούν με προσάρτηση της Β. Ιρλανδίας από την ΕΕ»

Η ηγέτιδα του βορειοϊρλανδικού κόμματος DUP, που στηρίζει την κυβέρνηση μειοψηφίας της Τερέζα Μέι στο κοινοβούλιο, επανέλαβε χτες ότι προτιμά να μην υπάρξει συμφωνία για το Brexit παρά να εφαρμοστεί μια «κακή συμφωνία» υποστηρίζοντας ότι τα σχέδια που συζητούνται αυτήν την περίοδο ισοδυναμούν με «προσάρτηση της Βόρειας Ιρλανδίας» από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι διαπραγματευτές του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ επιτάχυναν αυτόν τον μήνα τις συνομιλίες τους, όμως αγκάθι παραμένει πάντα το ζήτημα των συνόρων μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας. Οι Βρυξέλλες επιδιώκουν να πετύχουν έναν διακανονισμό, να εφαρμόσουν έναν «μηχανισμό ασφαλείας» με βάση τον οποίο η Βόρεια Ιρλανδία θα ακολουθεί ουσιαστικά τους κανόνες της ΕΕ, για να αποφευχθεί ένα «σκληρό σύνορο» στο νησί.

Όμως το DUP αντιδρά έντονα σε οποιαδήποτε πρόταση υπονοεί ότι η επαρχία θα έχει διαφορετική αντιμετώπιση από το υπόλοιπο ΗΒ.

«Αντιλαμβάνομαι πλήρως τους κινδύνους από την ανυπαρξία συμφωνίας, όμως οι κίνδυνοι μιας κακής συμφωνίας είναι χειρότεροι» γράφει η Αρλίν Φόστερ, η πρόεδρος του κόμματος, σε άρθρο γνώμης που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Belfast Telegraph. «Αυτός ο διακανονισμός ασφαλείας δεν θα είναι προσωρινός. Θα είναι μια μόνιμη προσάρτηση της Βόρειας Ιρλανδίας (…) που θα μας αφήνει εκτεθειμένους σε κανόνες οι οποίοι θα αποφασίζονται σε ένα μέρος όπου εμείς δεν θα έχουμε λόγο» εξήγησε.

Η Βρετανία επιθυμεί αυτός ο «μηχανισμός ασφαλείας» να είναι περιορισμένης χρονικής διάρκειας. Οι σκληροπυρηνικοί υποστηρικτές του Brexit εντός του Συντηρητικού Κόμματος της Μέι φοβούνται ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να παραμείνει όλο το ΗΒ εντός της τελωνειακής ένωσης με την ΕΕ επ’ αόριστον.

Η Φόστερ τόνισε ότι το κόμμα της, που εκπροσωπείται από 10 βουλευτές στη Βουλή των Κοινοτήτων, δεν μπλοφάρει όταν τηρεί σκληρή στάση στις συνομιλίες. «Δεν πρόκειται για παιχνίδι. Όποιος συμμετέχει ελαφρά τη καρδία δεν αντιλαμβάνεται τη βαρύτητα των αποφάσεων που θα λάβουμε τις επόμενες εβδομάδες. Οι επόμενες ημέρες, οι εβδομάδες και οι μήνες θα είναι κρίσιμοι. Οι αποφάσεις που θα ληφθούν θα διαμορφώσουν σε τι είδους Βόρεια Ιρλανδία θα ζήσουν τα εγγόνια μας» έγραψε.

Η Φόστερ διευκρίνισε ότι θέλει μια συμφωνία που θα είναι εξίσου καλή για τη Βόρεια Ιρλανδία και τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας. Τη Δευτέρα σκοπεύει να πάει στο Δουβλίνο για συνομιλίες.

Εξάλλου, σε άρθρο του σε άλλη εφημερίδα της Βόρειας Ιρλανδίας, τη Belfast News Letter, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον χαρακτήρισε «φοβερό λάθος» την απόφαση της Μέι να δεχτεί έναν μηχανισμό ασφαλείας. «Ο μοναδικός τρόπος για να ξαναβάλουμε τα πράγματα σε σωστή τροχιά είναι να απορρίψουμε τον μηχανισμό ασφαλείας και το σχέδιο του Τσέκερς», τις προτάσεις που είχε κάνει η πρωθυπουργός για το Brexit.

Το DUP έχει προειδοποιήσει ότι θα μπορούσε να καταψηφίσει τη συμφωνία για το Brexit στο κοινοβούλιο, ακόμη και αν κάτι τέτοιο θα οδηγούσε στην ανατροπή της κυβέρνησης και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών. Μπροστά στο ενδεχόμενο ρήξης, η εφημερίδα Times και άλλα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν χτες ότι η Τερέζα Μέι εξετάζει την πιθανότητα να διακόψει τη συνεργασία της με το βορειοϊρλανδικό κόμμα. Σύμφωνα με τους Times, συνεχίζονται οι «εντατικές συνομιλίες» μεταξύ των Συντηρητικών και του DUP για να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση. Αν οι συνομιλίες αυτές δεν καρποφορήσουν, η Μέι μπορεί να επιχειρήσει να περάσει τη συμφωνία από το κοινοβούλιο, στηριζόμενη στις ψήφους δυσαρεστημένων βουλευτών του Εργατικού Κόμματος.

Νεότερη ενημέρωση (21:54)

Οι διαπραγματευτές της Βρετανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης διέκοψαν προσωρινά τις συνομιλίες τους με στόχο μια συμφωνία για το Brexit και θα αναμένουν την έκβαση της Συνόδου της ΕΕ στα μέσα της εβδομάδας πριν από οποιαδήποτε επανάληψη των διαπραγματεύσεων, ανέφεραν τέσσερις πηγές της ΕΕ στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

«Παρά τις εποικοδομητικές και εντατικές διαπραγματεύσεις, ορισμένα σημαντικά θέματα παραμένουν άλυτα» επισήμανε ανώτερος διπλωμάτης της ΕΕ.

«Δεν προβλέπονται περαιτέρω διαπραγματεύσεις ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ο διαπραγματευτής της ΕΕ θα ενημερώσει τους ηγέτες, οι οποίοι κατόπιν θα αξιολογήσουν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί έως σήμερα».

Σύμφωνα με άλλες πηγές, ο διαπραγματευτής της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ θα ενημερώσει τους ηγέτες των 27 κρατών-μελών όταν θα συναντηθούν για το δείπνο στις Βρυξέλλες, την Τετάρτη, την παραμονή της Συνόδου της ΕΕ, όπου αναμένεται να παραστεί επίσης η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι.

Νεότερη ενημέρωση (23:16)

Η Βρετανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέγραψαν πρόοδο «σε έναν αριθμό σημαντικών ζητημάτων» στις διαπραγματεύσεις για το Brexit, ωστόσο παραμένουν «άλυτα θέματα σχετικά με τον μηχανισμό ασφαλείας για τα σύνορα» γνωστοποίησε σήμερα το βρετανικό υπουργείο αρμόδιο για το Brexit.

«Η Βρετανία παραμένει αφοσιωμένη στο να υπάρξει πρόοδος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου» επισήμανε μια εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου, σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading