Ο Τραμπ δηλώνει ότι έχει την εξουσία να δώσει χάρη στον εαυτό του

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε χθες (Δευτέρα 4 Ιουνίου 2018) πως δεν έχει κάνει τίποτα επιλήψιμο, ωστόσο ο νόμος τού δίνει την εξουσία να δώσει χάρη στον εαυτό του, απηχώντας το επιχείρημα που προέβαλαν οι δικηγόροι του σε υπόμνημα προς τον ειδικό εισαγγελέα που διερευνά ενδεχόμενη ανάμειξη της Ρωσίας στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, το οποίο δημοσιοποιήθηκε στα ΜΜΕ στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

«Όπως έχουν δηλώσει πολλοί νομομαθείς ακαδημαϊκοί, έχω το απόλυτο δικαίωμα να δώσω ΧΑΡΗ στον εαυτό μου, αλλά γιατί να το κάνω αυτό αφού δεν έχω κάνει τίποτε επιλήψιμο; Εν τω μεταξύ το χωρίς τέλος Κυνήγι Μαγισσών, του οποίου ηγούνται 13 πολύ Θυμωμένοι και Με Σύγκρουση Συμφερόντων Δημοκρατικοί (& άλλοι), συνεχίζεται μέχρι τις ενδιάμεσες εκλογές» έγραψε ο Τραμπ σε ανάρτησή του στο Twitter.

Ο δικηγόρος του Τραμπ Ρούντι Τζουλιάνι δήλωσε προχθές πως ο Αμερικανός πρόεδρος έχει «πιθανότατα» την εξουσία να δώσει χάρη στον εαυτό του στην περίπτωση που του απαγγελθούν κατηγορίες στο πλαίσιο της έρευνας για την ανάμειξη της Ρωσίας στις αμερικανικές εκλογές του 2016.

Ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης είπε επίσης ότι είναι όλο και πιο πιθανό ότι ο Τραμπ θα αρνηθεί να ανακριθεί από τον ειδικό εισαγγελέα Ρόμπερτ Μάλερ, ο οποίος διεξάγει την έρευνα αυτή.

Οι πρόεδροι έχουν «πιθανότατα» την εξουσία να δώσουν χάρη στον εαυτό τους, δήλωσε ο Τζουλιάνι στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι ο Τραμπ δεν έχει αυτή την πρόθεση.

«Πιστεύω πως οι πολιτικές διακλαδώσεις θα ήταν δύσκολες» πρόσθεσε. «Το να δίνεις χάρη σε άλλα πρόσωπα είναι ένα πράγμα, το να δίνεις χάρη στον εαυτό σου είναι κάτι άλλο».

Στο υπόμνημα που έστειλαν οι δικηγόροι του Τραμπ στον ειδικό εισαγγελέα Μάλερ και το οποίο δημοσιεύθηκε από τους New York Times, υποστηρίζεται πως ο Ντόναλντ Τραμπ δεν μπορεί να κατηγορηθεί για παρεμπόδιση της δικαιοσύνης επειδή έχει τη συνταγματική εξουσία να τερματίσει την έρευνα που επιβλέπει το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading