«Ο Σαρκοζί έλεγχε τα SMS των υπουργών του» είπε ο διάδοχός του…

Ο Λοράν Βοκιέ, ο πρόεδρος των Ρεπουμπλικάνων εδώ και μερικούς μήνες, βρίσκεται αντιμέτωπος με την πρώτη σοβαρή κρίση της θητείας του, μετά τη μετάδοση δηλώσεων που έκανε –και οι οποίες ηχογραφήθηκαν εν αγνοία του– εξαπολύοντας δριμύτατες κατηγορίες εναντίον του Νικολά Σαρκοζί, του Εμανουέλ Μακρόν και του Ζεράλ Νταρμανέν.

Σε ανακοίνωσή του προς το Γαλλικό Πρακτορείο, ο Βοκιέ καταγγέλλει την «παράνομη καταγραφή» της ομιλίας του, που έγινε «με μεθόδους ελάχιστα δεοντολογικές» και αφήνει να εννοηθεί ότι θα προσφύγει στη δικαιοσύνη.

Αφορμή στάθηκαν τα ηχογραφημένα αποσπάσματα δηλώσεών του που μεταδόθηκαν το βράδυ της Παρασκευής από την εκπομπή Quotidien του τηλεοπτικού καναλιού TMC. Ο ηγέτης της γαλλικής κεντροδεξιάς, μιλώντας σε σπουδαστές μιας εμπορικής σχολής της Λιόν, ακούγεται να λέει ότι ο πρώην πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί παρακολουθούσε τα κινητά τηλέφωνα των μελών της κυβέρνησής του κατά τη διάρκεια των υπουργικών συμβουλίων για να ελέγχει τα μηνύματα. Δηλώνει επίσης «απόλυτα βέβαιος» ότι ο νυν πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και οι συνεργάτες του «συνέβαλαν τα μέγιστα για να δημιουργηθεί ο πυρήνας που γκρέμισε» το Φρανσουά Φιγιόν, τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων στις προεδρικές εκλογές.

Όσο για τον υπουργό Ζεράλ Νταρμανέν, ο οποίος είχε κατηγορηθεί για βιασμό αλλά η υπόθεση μπήκε στο αρχείο χωρίς να δοθεί συνέχεια, διαβεβαίωσε ότι «ήξερε τι έκανε» και «θα πέσει».

Ο Βοκιέ υποστήριξε ότι οι δηλώσεις αυτές έγιναν «σε μια ελεύθερη συζήτηση με σπουδαστές, συχνά με χιουμοριστικό τόνο» και ότι στόχος ήταν να διατυπωθούν κάποιες σκέψεις για τις φημολογίες που μαστίζουν την πολιτική ζωή.

Πρόσωπα του περιβάλλοντος του Νικολά Σαρκοζί είπαν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο πρώην πρόεδρος «διαψεύδει επισήμως αυτήν τη γελοία ιστορία περί παρακολουθήσεων» και ότι ο Βοκιέ «τού ζήτησε συγγνώμη» για όσα ανέφερε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading