Ο Μπάμπις πρότεινε ένα «σχέδιο δράσης» για την παράτυπη μετανάστευση

Ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Αντρέι Μπάμπις ο οποίος είναι γνωστός για την στάση του έναντι του μεταναστευτικού, καθώς έχει ταχθεί υπέρ των κλειστών συνόρων, σε δηλώσεις του χθες, εξέφρασε την άποψή του ότι πρέπει να εφαρμοσθεί ένα «ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης» ενάντια στην παράνομη μετανάστευση.

Σημειώνεται πως ο Τσέχος πρωθυπουργός αναμένεται το προσεχές διάστημα να επισκεφτεί τόσο την Ιταλία, όσο και την Μάλτα, που αποτελούν ορισμένες από τις κύριες πύλες εισόδου παράτυπων μεταναστών στην Ευρώπη.

Αναφορικά με αυτή του την επίσκεψη σε δηλώσεις του, ο Μπάμπις ανέφερε πως «αν δεν δεχτούν η Ιταλία και η Μάλτα (τους παράτυπους μετανάστες), θα το κάνει η Ισπανία. Και έτσι, στέλνουμε άλλο ένα μήνυμα στους μετανάστες ότι είναι δυνατόν να πάνε στην Ευρώπη, από το Μαρόκο μέσω Ισπανίας. Αυτό πρέπει να σταματήσει γιατί σε διαφορετική περίπτωση δεν θα σταματήσουμε τις μεταναστευτικές ροές».

«Ετοιμάζομαι να μιλήσω για το θέμα με τους ομολόγους μου στην Ιταλία και τη Μάλτα και φυσικά με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ που πρόσφατα διαπραγματεύτηκε με την Ισπανία», συνέχισε.

«Πρέπει να αρχίσουμε να συνεργαζόμαστε πολύ εντατικά για να βρούμε μια λύση, επειδή χάσαμε άσκοπα τρία χρόνια σε μια παράλογη συζήτηση για τις ποσοστώσεις», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός της Τσεχίας.

Η Τσεχία, μια χώρα 10,6 εκατομμυρίων κατοίκων, που είναι μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, δεν υποδέχτηκε παρά ελάχιστους πρόσφυγες αφότου ξέσπασε η κρίση, το 2015. Ο Τσέχος πρωθυπουργός επανέλαβε ότι δεν θα δεχτεί «κανέναν παράτυπο μετανάστη», σημειώνοντας ότι αυτή η στάση του δεν στρέφεται εναντίον της Ιταλίας αλλά αποτελεί «θεμελιώδη στρατηγική» της κυβέρνησής του. Συνιστά, σύμφωνα με τον ίδιο, «ένα σύμβολο και ένα μήνυμα προς τους μετανάστες και τις συμμορίες των διακινητών, ότι δεν θα έχει νόημα να πάρουν το πλοίο με προορισμό την Ευρώπη», επέμεινε.

Ο Μπάμπις θα συναντηθεί με τους ομολόγους του της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε και της Μάλτας Τζόζεφ Μούσκατ.

Loading