Ο Βρετανός ΥΠΕΞ κατηγορεί τον Τουσκ ότι προσέβαλε τον βρετανικό λαό

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Τζέρεμι Χαντ, έβαλε νωρίτερα κατά του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ισχυριζόμενος πως ο αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρόσβαλε τον βρετανικό λαό.

Πιο συγκεκριμένα, σε δηλώσεις του στο Λονδίνο, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών κλήθηκε να σχολιάσει τα συμπεράσματα της άτυπης συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που διεξήχθη στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας, όπου οι 27 απέρριψαν τις βρετανικές προτάσεις για τους όρους διεξαγωγής του Brexit.

«Πρέπει να υιοθετούμε το ύφος που αρμόζει. Το να προσβάλει κανείς την πρωθυπουργό, το να προσβάλει τον βρετανικό λαό στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, το να καταφεύγουμε σε προσβολές, με αυτόν τον τρόπο δεν θα επιλύσουμε αυτή τη δύσκολη κατάσταση» υπογράμμισε ο Τζέρεμι Χαντ στο BBC.

«Αναφέρεστε στην φωτογραφία που ανήρτησε στο Instagram ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ;» τον ρώτησε η δημοσιογράφος Μάρθα Κέρνεϊ. «Ναι», απάντησε ο υπουργός.

Στην επίμαχη φωτογραφία, η οποία αναρτήθηκε την Πέμπτη στον λογαριασμό του Ντόναλντ Τουσκ στο Instagram, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβούλιο διακρίνεται να προσφέρει στην Τερέζα Μέι έναν δίσκο με γλυκίσματα, κατά τη διάρκεια της Συνόδου του Σάλτσμπουργκ.

«Ένα κομμάτι κέικ, ίσως; Λυπάμαι, δεν έχει κεράσια. #Brexit» αναφέρεται στη λεζάντα

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

A piece of cake, perhaps? Sorry, no cherries. #brexit #salzburgsummit2018 #theresamay #donaldtusk #europeancouncil #europeanunion #euco

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Donald Tusk (@donaldtusk) στις


Σύμφωνα με τον βρετανικό Τύπο, το νόημα της λεζάντας αυτής, παραπέμπει στη στρατηγική που κατηγορούν οι Βρυξέλλες ότι ακολουθεί το Λονδίνο, βάσει της οποίας επιλέγει προσεκτικά (στα αγγλικά η φράση αποδίδεται με το «cherry-pick», ένα σύνθετο ρήμα με πρώτο συνθετικό το cherry, δηλαδή τα κεράσια) μεταξύ των τεσσάρων ελευθεριών της ενιαίας αγοράς κι ορισμένες να τις αποδέχεται, ενώ να απορρίπτει άλλες.

«Μην εκλαμβάνετε τη βρετανική ευγένεια ως αδυναμία» τόνισε ο Τζέρεμι Χαντ.

«Εάν μας αναγκάσετε σε μια δύσκολη κατάσταση, εμείς θα παραμείνουμε ακλόνητοι στις θέσεις μας».

Ο Βρετανός υπουργός διερωτήθηκε εάν οι διαπραγματεύσεις εξελίσσονται σε κλίμα «αμοιβαίου σεβασμού». «Έχουμε ανάγκη να δούμε μια διαφορετική προσέγγιση εκ μέρους της ΕΕ» κατέληξε.

Loading