Ολλανδία: Συντριπτικό «ναι» στην αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων

Με συντριπτική πλειοψηφία υπερψηφίστηκε από το κοινοβούλιο στην Ολλανδία η αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων και η αποστολή ενός εκπροσώπου της κυβέρνησης στο Ερεβάν, στις 24 Απριλίου, για την επέτειο της σφαγής που διαπράχθηκε από την Οθωμανική Αυτοκρατορία μεταξύ 1915-17.

Συγκεκριμένα, η Κάτω Βουλή ενέκρινε με ψήφους 142 υπέρ, έναντι μόλις 3 κατά, το ψήφισμα που ζητούσε “να μιλά το κοινοβούλιο με σαφήνεια για τη γενοκτονία των Αρμενίων”.

Πρόκειται, εξάλλου, για μια ενέργεια που πιστεύεται ότι θα επιτείνει την ένταση στις σχέσεις της Χάγης με την Άγκυρα.

Αποστάσεις από την ολλανδική κυβέρνηση

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι η κυβέρνηση στην Ολλανδία είχε πάρει αποστάσεις από αυτό το ψήφισμα.

“Διατηρούμε πάντα την ελπίδα να δούμε τα εμπλεκόμενα μέρη να συμφιλιώνονται, αλλά η κυβέρνηση θεωρεί ότι ο τρόπος για να φτάσουμε ως εκεί είναι διαφορετικός από το προτεινόμενο ψήφισμα”, δήλωσε η Σίγκριν Κάαγκ, που ασκεί χρέη υπουργού Εξωτερικών.

“Τιμούμε τα θύματα και τους συγγενείς κάθε σφαγής μειονοτήτων”, πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι η κυβέρνηση δεν θα κρίνει αν πρόκειται ή όχι για γενοκτονία.

Μάλιστα, ζήτησε να επιδεικνύεται “η ύψιστη προσοχή όταν χρησιμοποιείται ο όρος αυτός για παρελθόντα γεγονότα και εξήγησε: “Αυτή η κυβέρνηση θέλει να είναι πολύ προσεκτική με τις σχέσεις της με την Τουρκία, που υπήρξαν και καλύτερες”.

Η διχογνωμία για τον αριθμό των νεκρών

Οι Αρμένιοι υπολογίζουν ότι περίπου 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι σκοτώθηκαν από την Οθωμανική Αυτοκρατορία μεταξύ 1915-17. Πολλοί ιστορικοί και περισσότερες από 20 χώρες, μεταξύ των οποίων η Γαλλία, η Ιταλία και η Ρωσία, έχουν αναγνωρίσει τη γενοκτονία.

Η Τουρκία, από την άλλη, μιλά για 500.000 Αρμένιους που σκοτώθηκαν σε μάχες ή όταν εκτοπίστηκαν στη Συρία και τον Λίβανο, χώρες που τότε ήταν οθωμανικές επαρχίες.

Τεταμένες οι σχέσεις Τουρκίας – Ολλανδίας

Οι σχέσεις ανάμεσα στην Ολλανδία και την Τουρκία βρίσκονται στο ναδίρ αυτή την περίοδο. Το περασμένο Σάββατο, μάλιστα, η Τουρκία κάλεσε τον Ολλανδό επιτετραμένο στην Άγκυρα, για να διαμαρτυρηθεί για την επικείμενη ψηφοφορία για το ζήτημα της σφαγής των Αρμενίων.

Στις αρχές Φεβρουαρίου, εξάλλου, η ολλανδική κυβέρνηση είχε ανακοινώσει ότι ανακαλεί τον πρεσβευτή της στην Άγκυρα.

Πέρσι τον Μάρτιο, η Ολλανδία είχε απαγορεύσει σε δύο Τούρκους υπουργούς να μιλήσουν σε προεκλογικές συγκεντρώσεις στο Ρότερνταμ, πριν από το δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση στην Τουρκία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading