Οι Σλοβένοι, οι μεγαλύτεροι υποστηρικτές του ευρώ

Οι Σλοβένοι είναι οι μεγαλύτεροι υποστηρικτές του ευρωπαϊκού ενιαίου νομίσματος σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με όσα προκύπτουν από την τελευταία έρευνα του Ευρωβαρόμετρου, αποσπάσματα της οποίας δημοσιεύει το σλοβενικό ειδησεογραφικό πρακτορείο “STA”.

Όπως προκύπτει, το 88% των Σλοβένων δίνει “ψήφο εμπιστοσύνης” στο ευρώ. Στη δεύτερη θέση των υποστηρικτών του ευρώ κατατάσσονται η Εσθονία και η Πορτογαλία (έκαστη με 85%) και ακολουθούν η Φινλανδία και η Ιρλανδία (έκαστη με ποσοστό 84%). Η Γερμανία ακολουθεί στην επόμενη θέση, με ποσοστό 81%.

Το ενιαίο νόμισμα απολαμβάνει τη στήριξη του 62% του συνόλου των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το ποσοστό των πολιτών που βρίσκονται “απέναντι” από το ευρώ μειώθηκε κατά δύο μονάδες, στο 30%. Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό από την άνοιξη του 2004.

Στο μεταξύ, στην ευρωζώνη, ο μέσος όρος στήριξης του ευρώ διαμορφώνεται στο 76% (ποσοστό αυξημένο κατά 1% σε σχέση με το περασμένο φθινόπωρο και  κατά οκτώ μονάδες σε σχέση με την άνοιξη του 2016).

Το ποσοστό αυτό αποτελεί την ισχυρότερη στήριξη προς το ενιαίο νόμισμα από την άνοιξη του 2004 στην ευρωζώνη, σύμφωνα με όσα προκύπτουν από την έρευνα  που διεξήχθη τον Ιουνιο σε δείγμα 27.500 ατόμων. Επίσης, το μερίδιο των πολιτών που τάσσονται κατά του ευρώ μειώθηκε κατά δύο μονάδες και διαμορφώθηκε στο 18%.

Η Σλοβενία υιοθέτησε το ευρώ το 2007 και παρά τις αυξήσεις των τιμών που σημειώθηκαν, το ενιαίο νόμισμα απολαμβάνει ισχυρή στήριξη από τους Σλοβένους.

 

© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

Loading