Οι ολλανδοί κυανόκρανοι δεν έχουν παρά το 10% της ευθύνης

ολλανδοί κυανόκρανοι δεν έχουν παρά. Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ολλανδίας ανακοίνωσε σήμερα ότι το ολλανδικό κράτος δεν έχει παρά «πολύ περιορισμένη» ευθύνη στον θάνατο εκατοντ…. ολλανδοί κυανόκρανοι δεν έχουν παρά. Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ολλανδίας ανακοίνωσε σήμερα ότι το ολλανδικό κράτος δεν έχει παρά «πολύ περιορισμένη» ευθύνη στον θάνατο εκατοντ…. ροη

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ολλανδίας ανακοίνωσε σήμερα ότι το ολλανδικό κράτος δεν έχει παρά «πολύ περιορισμένη» ευθύνη στον θάνατο εκατοντάδων ανδρών κατά την διάρκεια της σφαγής της Σρεμπρένιτσα στην Βοσνία το 1995.
Το Δικαστήριο, η ανώτατη δικαστική αρχή της Ολλανδίας, περιόρισε την ευθύνη του ολλανδικού κράτους σε σχέση με την απόφαση του Εφετείου το 2014, το οποίο είχε κρίνει το ολλανδικό κράτος εν μέρει υπεύθυνο για τους θανάτους των Μουσουλμάνων της Βοσνίας στον θύλακα της Σρεμπρένιτσα, ο οποίος βρισκόταν τότε υπό την προστασία του ΟΗΕ.
«Το ολλανδικό κράτος έχει πολύ περιορισμένη ευθύνη στην υπόθεση για την οποία έχουν προσφύγει οι Μητέρες της Σρεμπρένιτσα. Αυτή η ευθύνη περιορίζεται στο 10% της ζημίας που υπέστησαν οι οικογένειες των 350 περίπου θυμάτων», αποφάνθηκε το Ανώτατο Δικαστήριο.
Το Δικαστήριο εκτιμά σε 10% την πιθανότητα ότι οι άρρενες Μουσουλμάνοι, άνδρες και αγόρια, θα βρίσκονταν σε ασφάλεια εάν οι κυανόκρανοι τους επέτρεπαν να παραμείνουν εντός του «ασφαλούς θύλακα». Το 2017, το Εφετείο είχε κρίνει ότι η πιθανότητα αυτή ανερχόταν στο 30%.
Η σφαγή της Σρεμπρένιτσα, κατά την διάρκεια της οποίας σφαγιάσθηκαν περί τους 8.000 Μουσουλμάνοι, άνδρες και αγόρια, είναι μία από τις πιο μαύρες σελίδες στην ιστορία της Ολλανδίας, αλλά και στην ιστορία του Πολέμου της Βοσνίας (1992-1995).
Ο θύλακας της Σρεμπρένιτσα, στα σύνορα με την Σερβία, είχε τεθεί υπό την προστασία του ΟΗΕ, όταν κατελήφθη στις 11 Ιουλίου 1995 από τις σερβικές δυνάμεις της Βοσνίας.
Γνωστοί ως  “Dutchbat”, οι ολλανδοί κυανόκρανοι παρέμειναν οχυρωμένοι στην βάση τους, όπου είχαν καταφύγει χιλιάδες πρόσφυγες. Η “Dutchbat” επέτρεψε στις σερβικές δυνάμεις να απομακρύνουν τους πρόσφυγες. Τότε χωρίσθηκαν οι άνδρες από τα παιδιά και οδηγήθηκαν σε λεωφορεία με τα οποία μεταφέρθηκαν στους τόπους όπου σφαγιάσθηκαν από τις σερβικές δυνάμεις.
Οι προσφυγόντες συγγενείς των θυμάτων θεωρούν ότι η ολλανδική δύναμη των κυανοκράνων δεν προσπάθησε να εμποδίσει την επέλαση των σερβικών δυνάμεων και ότι απέτυχε να προστατεύσει τους πρόσφυγες.

 

© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

Loading