Οι Ιταλοί στηρίζουν τη σκληρή μεταναστευτική πολιτική

Οι Ιταλοί συνεχίζουν να εκφράζονται θετικά για την κυβέρνηση Λέγκας- Πέντε Αστέρων υπό τον Τζουζέπε Κόντε, όπως δείχνουν δημοσκοπήσεις και να στηρίζουν τη σκληρή μεταναστευτική πολιτική.

Σύμφωνα με έρευνα της εταιρίας Ipsos, η οποία πραγματοποιήθηκε για την εφημερίδα Κοριέρε Ντέλα Σέρα, το 61% τον Ιταλών δηλώνει ότι έχει εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση της Λέγκας του Βορρά και των Πέντε Αστέρων. Καμία κυβερνητική συμμαχία τα τελευταία δέκα χρόνια δεν είχε πετύχει τόσο μεγάλο ποσοστό.

Το 69% των ερωτηθέντων εγκρίνει το έργο του πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε. To σχετικό ποσοστό μειώνεται στο 60% για τον αρχηγό της Λέγκας και υπουργό Eσωτερικών, Ματέο Σαλβίνι, ενώ το 58% των Iταλών «προβιβάζει» και τον υπουργό Εργασίας και επικεφαλής των Πέντε Αστέρων, Λουίτζι Ντι Μάιο.

Ακολουθεί ο υπουργός Υποδομών Ντανίλο Τονινέλι, που ανήκει πάντα στους «Πεντάστερους», ο οποίος μάλιστα είναι αυτός που αποφασίζει αν τα πλοία που μεταφέρουν διασωθέντες πρόσφυγες και μετανάστες, μπορούν να εισέρχονται στα λιμάνια της χώρας.

Μεταναστευτικό και εργασιακό τα δύο θέματα «κλειδιά»

Ο «μήνας του μέλιτος» της κυβέρνησης με τους Ιταλούς προς το παρόν συνεχίζεται, γράφει ο ιταλικός Τύπος. Σύμφωνα με πολλούς σχολιαστές τα ποσοστά αυτά οφείλονται στο ότι η κυβέρνηση Κόντε αντιμετώπισε άμεσα δυο βασικά θέματα που ενδιαφέρουν πολύ τους Ιταλούς, δηλαδή το μεταναστευτικό και το εργασιακό.

Οι περισσότεροι πολίτες ουσιαστικά φαίνεται ότι εγκρίνουν την νέα σκληρή γραμμή που επέβαλε ο Σαλβίνι στο θέμα της μετανάστευσης με το κλείσιμο των λιμανιών στις ΜΚΟ και την επιμονή του ότι μετανάστες και πρόσφυγες πρέπει να γίνονται δεκτοί σε όλες τις χώρες μέλη της Ένωσης.

Τέλος, σύμφωνα με μια άλλη έρευνα της εταιρίας Swg, που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας Ιλ Μεσατζέρο μόνο το 43% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η λέξη «λαϊκισμός» έχει, πλέον αρνητική σημασία. Πριν από μόλις δεκαεννέα μήνες -τον Δεκέμβριο του 2016- το 58% των Ιταλών είχε απαντήσει ότι η σχετική έννοια, ήταν σαφώς αρνητική.

Πηγή: DW

Loading