Οι Γερμανοί θεωρούν ότι η Ευρώπη δε χρειάζεται τη στρατιωτική στήριξη των ΗΠΑ

Το 55% των Γερμανών θεωρούν ότι η Ευρώπη μπορεί να υπερασπισθεί τον εαυτό της χωρίς τη στρατιωτική στήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών, σύμφωνα με δημοσκόπηση, λιγότερο από δύο εβδομάδες αφού ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι είναι πιθανόν να αποσύρει την υποστήριξη της Ουάσινγκτον προς τη νατοϊκή άμυνα.

Μόνο το 37% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι πιστεύει πως η Ευρώπη εξαρτάται από τη βοήθεια των στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του Forsa.

Η δημοσκόπηση αναδεικνύει τη διαφορά ανάμεσα στις περιοχές της ανατολικής και της δυτικής Γερμανίας, που διατηρούν ισχυρότερους δεσμούς με τις ΗΠΑ. Στις ανατολικές περιοχές, το 60% θεωρεί ότι η Ευρώπη δεν χρειάζεται την Ουάσινγκτον και στις δυτικές το 55%.

Ο Τραμπ έδωσε τελεσίγραφο στους Ευρωπαίους συμμάχους στις 12 Ιουλίου, προειδοποιώντας τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να αποσύρουν την υποστήριξή τους εάν οι ευρωπαϊκές χώρες δεν αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες, ενώ απευθυνόμενος προς την Αγγέλα Μέρκελ δήλωσε ότι η Γερμανία βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Μόσχας αφού υποστηρίζει τον αγωγό φυσικού αερίου της Βαλτικής Θάλασσας.

Το 84% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι τα σχόλια αυτά του Τραμπ είναι τελείως παράλογα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, ενώ το 92% θεωρεί ύποπτα τα κίνητρα του Τραμπ με στόχο την προώθηση της πώλησης υγροποιημένου αερίου στην Ευρώπη και τη Γερμανία.

Τα δύο τρίτα δήλωσαν ότι υποστηρίζουν την κατασκευή του Nord Stream 2, διότι θα προσφέρει περισσότερο αξιόπιστες πηγές τροφοδοσίας της Γερμανίας σε φυσικό αέριο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading